Verenigd Koninkrijk/​Verenigde Staten 1991. Drama van Simon Callow. Met o.a. Vanessa Redgrave, Keith Carradine, Cork Hubbert, Rod Steiger en Austin Pendleton.

VPRO Cinema

Rijke complexiteiten van de Amerikaanse Deep South komen heerlijk aan bod in deze film naar de gelijknamige novelle van Carson McCullers en de toneelversie van Edward Albee. Een bij momenten gewelddadige Redgrave deelt de lakens in een gehucht uit; ze zette ooit haar kersverse echtgenoot Carradine in de huwelijksnacht de deur uit, waarna ze het tot de plaatselijke legende schopte. Gesitueerd rond 193O aan het begin van de Grote Depressie. Verder is er nog Hubbert die een gebochelde speelt en tot Redgrave's entourage hoort. Callow's filmregiedebuut is zelfverzekerd en scherpzinnig; hij haalt al het mogelijke uit de acteurs. Het oogt en klinkt allemaal goed, maar echt gezellig is het beslist niet en de finale is moeilijk te accepteren. Wellicht wat te toneelmatig en zeker niet naar ieders gading. Het scenario is van Michael Hirst. Het camerawerk is van Walter Lassally.

credits

Regie:
Simon Callow
Cast:
Vanessa Redgrave, Keith Carradine, Cork Hubbert, Rod Steiger, Austin Pendleton, Beth Dixon, Lanny Flaherty, Mert Hatfield, Earl Hindman, Anne Pitoniak, Frederick Johnson, Laurie Raymond
Scenario:
Michael Hirst
Camera:
Walter Lassally
Muziek:
Richard Robbins
Schrijver:
Carson McCullers
Jaar:
1991
Alt. titels:
Ballad of the Sad Cafe, The, Die Ballade vom traurigen Cafe
Genres:
Drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten