Australië/Verenigde Staten 1980. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Edward Woodward, Jack Thompson, John Waters, Bryan Brown en Charles Tingwell.

VPRO Cinema

Tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika in 1901 leidt Lt. Harry `Breaker` Mornat (Woodward) een wraakactie op een kamp van de Boeren, omdat zij een goede kameraad in een dodelijke hinderlaag lieten lopen. Dit valt niet in goede aarde bij de Britse autoriteiten. Samen met zijn collega`s Lt. Peter Hancock (Brown) en Lt. George Ramsdale Witton (Fitz-Gerald) wordt hij voor de krijgsraad gedaagd op beschuldiging van moord. Knap, aangrijpend oorlogsdrama dat het historische gebeuren mooier voorstelt dan het in werkelijkheid was. Het strak opgebouwde scenario van Beresford, Jonathan Hardy en David Stevens, gebaseerd op een toneelstuk van Kenneth Ross, kreeg een Oscarnominatie en stelt vooral de vraag waar de grens ligt tussen heldhaftigheid en koelbloedige moord in een oorlogssituatie. Prachtig spel van vooral Woodward en Thompson als Maj. J.F. Thomas, de militaire advocaat van de drie officieren, die op het festival van Cannes de prijs als Beste Acteur in ontvangst mocht nemen. De film betekende de internationale doorbraak voor Beresford. Het camerawerk is van Donald McAlpine. Eastmancolor, Mono.

credits

Regie:
Bruce Beresford
Cast:
Edward Woodward, Jack Thompson, John Waters, Bryan Brown, Charles Tingwell, Vincent Ball, Lewis Fitz-Gerald, Chris Haywood
Scenario:
Jonathan Hardy, David Stevens, Bruce Beresford
Productie:
Matt Carroll
Camera:
Donald McAlpine
Muziek:
H.H. Morant, Phil Cuneen, Phil Cunneen
Jaar:
1980
Alt. titels:
Breaker Morant
Genres:
Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Rechtbankdrama, Oorlogsfilm, Militaire dienst
Landen:
Australië, Verenigde Staten

op televisie

0 uitzendingen

'Breaker' Morant (1980) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken