Verenigde Staten 1954. Western van Robert Aldrich. Met o.a. Burt Lancaster, Jean Peters, John McIntire, Charles Buchinsky en John Dehner.

VPRO Cinema

Na de overgave van Apache-opperhoofd Geronimo weigert Massai (Lancaster) zich te laten ontwapenen. Hij wordt gevangen genomen, maar kan op weg naar een reservaat in Florida ontsnappen. Hij wordt geconfronteerd met het hem onbekende stadsleven in St. Louis en ontmoet een Cherokee die als boer in vrede leeft met de blanken. Hij wil die gedachte bij zijn eigen volk overbrengen, maar hij wordt verraden door de vader van zijn vriendin. Veel gepraat en weinig actie, maar wel een boeiend verhaal. Echter, voorzien van een onlogisch einde (dat Aldrich aanvankelijk weigerde te draaien). James R. Webb bewerkte de roman Bronco Apache van Paul I. Wellman. De acteurs leveren goed werk, ook al doet Lancaster af en toe wat te druk. De ontdekking van de 'beschaafde wereld' van 1886 door de 'wilde' Indiaan is een knap stukje film. Verzorgd camerawerk van Ernest Laszlo. Charles Bronson staat in de cast vermeld als Buchinsky.

credits

Regie:
Robert Aldrich
Cast:
Burt Lancaster, Jean Peters, John McIntire, Charles Buchinsky, John Dehner, Monte Blue, Ian MacDonald, Paul Guilfoyle, Walter Sande, Morris Ankrum, Charles Bronson
Productie:
United Artists, Harold Hecht, Burt Lancaster
Muziek:
David Raksin
Jaar:
1954
Alt. titels:
Große Apache, Der, Der große Apache
Genres:
Western
Trefwoorden:
Indianen-drama
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Apache (1954) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken