Verenigde Staten 1941. Komedie van William Dieterle. Met o.a. Edward Arnold, Walter Huston, James Craig, Anne Shirley en Jane Darwell.

VPRO Cinema

Eenvoudige landbouwer Craig verkoopt zijn ziel en zaligheid aan duivel Huston in ruil voor rijkdom. Met de hulp van beroemde advocaat Arnold krijgt hij tenslotte zijn zaligheid terug. Het Faust-thema werd gesitueerd in het 19e eeuwse New Hampshire, waardoor er goed gebruik gemaakt is van sympathiek Amerikaans erfgoed. Dit alles werd gecombineerd met de komische afwijkingen van de historische figuren, vervreemdende effecten van beelden en een algehele cinematografische trucendoos, waardoor er een bijzonder resultaat is ontstaan. Gebaseerd op de Amerikaanse korte vertelling (en alternatieve filmtitel) THE DEVIL AND DANIEL WEBSTER van Stephen Vincent Benet. Schitterende vertolkingen van Huston (als duivel) en Arnold en Simon als onaardse verleidster. Scenario van Benet en Dan Totheroh. Bernard Herrmann kreeg een Academy Award voor Beste Muziek. Er bestaan versies van 85m tot 112m. Camerawerk van Joseph August. Ook bekend als HERE IS A MAN.

credits

Regie:
William Dieterle
Cast:
Edward Arnold, Walter Huston, James Craig, Anne Shirley, Jane Darwell, Simone Simon, Gene Lockhart, John Qualen, Frank Conlan, Jeff Corey, H.B. Warner
Scenario:
Benet
Camera:
Joseph H. August
Muziek:
Bernard Herrmann
Jaar:
1941
Alt. titels:
Daniel and The Devil, Devil and Daniel Webster, The, Here Is a Man
Genres:
Komedie
Landen:
Verenigde Staten