Zwitserland/Frankrijk 1983. Misdaad van Robert Bresson. Met o.a. Christian Patey, Sylvie Van den Elsen, Caroline Lang, Michel Briquet en Vincent Risterucci.

VPRO Cinema

Een uit balorigheid door een jonge bourgeois in omloop gebracht vals bankbiljet van vijfhonderd Francs resulteert in de werkloosheid van een onschuldige jonge arbeider. Deze wordt na een mislukte bankroof gevangen genomen, verliest vrouw en kind, en uiteindelijk leeft hij zijn frustraties uit in de moord op het gezin van een vriendelijke vrouw die hem onderdak verleent. Een novelle van Tolstoy vormde de aanleiding voor Bresson`s meest pessimistische film tot nu toe, waaraan zelfs ieder louteringselement ontbreekt. De sobere vorm en emotieloze regie van de amateurspelers sluiten de betrokkenheid van de toeschouwers uit. Het compacte scenario Bresson is echter een meesterstuk van dramaturgie. Bresson werd gelauwerd op het filmfestival van Cannes voor de Beste Regie (Jury's zijn onafhankelijk en hadden een andere mening dan uw criticus). Het camerawerk van Pasqualino De Santis en Emmanuel Machuel. Eastmancolor, Mono.

credits

Regie:
Robert Bresson
Cast:
Christian Patey, Sylvie Van den Elsen, Caroline Lang, Michel Briquet, Vincent Risterucci, Beatrice Tabourin, Didier Baussy, Marc Ernest Fourneau, Bruno Lapeyre
Scenario:
Robert Bresson
Productie:
Jean-Marc Henchoz
Camera:
Emmanuel Machuel, Pasqualino De Santis
Muziek:
J.S. Bach
Montage:
Jean-François Naudon
Jaar:
1983
Alt. titels:
Argent, L'
Genres:
Misdaad, Drama, Experimenteel, Thriller
Trefwoorden:
Melodrama, Tragedie
Landen:
Zwitserland, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

L'argent (1983) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken