Italië/Marokko/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 1990. Fantasy van Philippe de Broca. Met o.a. Thierry Lhermitte, Gérard Jugnot, Stéphane Freiss, Vittorio Gassman en Catherine Zeta-Jones.

VPRO Cinema

Een onconventionele bewerking van de fameuze 'Verhalen' door een filmer die altijd al een redelijk talentvol entertainer was. Het speelt zich enerzijds in Bagdad af zoals de traditie wil, maar ook in het 19e eeuwse Londen. Wat de strekking betreft beweegt de film zich ergens tussen het wonderlijke van de 'Verhalen' en de grimmige ironie van de 'Vertellingen van Voltaire' in. Als gevolg is een verrassende en uit de toon vallende mengeling van een sprookje en high-tech toverkunsten ontstaan, uiteraard met een hele reeks opzettelijke anachronismen. Voeg daar nog aan toe dat de speciale effecten-man Christian Guillon heeft kunnen beschikken over een budget van wel liefst acht miljoen Franse francs en het is duidelijk om wat voor weelderig spektakel het hier gaat, gemaakt voor kinderen van 7 tot 77 jaar. De originele kostuums zijn geïnspireerd op exotische 19e eeuwse schilderijen. Een uitermate vermakelijke film met vele vondsten op filmisch gebied. Ook bekend als: LES MILLES ET UNE NUIT en op video uitgebracht als SHEHERAZADE.

credits

Regie:
Philippe de Broca
Cast:
Thierry Lhermitte, Gérard Jugnot, Stéphane Freiss, Vittorio Gassman, Catherine Zeta-Jones, Roger Carel, Fredo Pea, Georges Montillier, Eric Métayer
Muziek:
Gabriel Yared
Jaar:
1990
Alt. titels:
1001 nuits, Les, Sheherezade, Mille et une nuits, Les
Genres:
Fantasy, Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Sprookje, Jeugdfilm, Amusement voor kinderen, Familiefilm
Landen:
Italië, Marokko, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Les 1001 nuits (1990) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken