Frankrijk/Albanië 1987. Drama van Liria Bégéja. Met o.a. Jean-Claude Adelin, Violeta Sanchez, Alexandre Arbatt, Sadri Sheta en Hasan Zhubi.

VPRO Cinema

In Albanië doet men vergeefs moeite om de huidige regering uit de weg te ruimen. Het is bloedwraak waarbij de vendetta van Corsica kinderspel lijkt. Om aan deze wet te gehoorzamen doodt een man een andere. Vervolgens moet hij boeten voor de 'plicht het vaderland te dienen' ten overstaan van de prins: waarna hij op zijn beurt gedood kan worden, enz. De regering stuurt er een jonge hoogwaardigheidsbekleder op af, die in Frankrijk heeft gestudeerd - dus een ontwikkeld iemand - en zijn jonge Franse vrouw. Zij kunnen geen einde maken aan deze bloedige gewoonte. De film is in Corsica opgenomen, dat dezelfde woeste landschappen als Albanië bezit. Is met veel bezieling gemaakt, ondanks de academische invloed, voornamelijk ontleend aan de Russische 'klassieke' cineasten. Het authentieke karakter van deze film valt niet te ontkennen: de beschrijving van de zeden en gewoonten en het dagelijks leven op het Albanese platteland voert ons terug naar de donkere middeleeuwen. Veel acteurs zijn van Albanese afkomst. Het scenario is van Olivier Assayas, Vassilis Vassilikos en regisseur Liria Bégéja. Het camerawerk is van Patrick Blossier.

credits

Regie:
Liria Bégéja
Cast:
Jean-Claude Adelin, Violeta Sanchez, Alexandre Arbatt, Sadri Sheta, Hasan Zhubi, Xhémil Vraniqi, Hajrédim Islamaj, Reshat Sahitaj, Luan Daka, Myshret Lozana
Scenario:
Olivier Assayas
Camera:
Patrick Blossier
Muziek:
Steve Beresford
Jaar:
1987
Genres:
Drama, Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Sociaal drama, Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk, Albanië

op televisie
0 uitzendingen

Avril brisé (1987) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken