Frankrijk/Spanje/Italië 1981. Drama van Antonio Drove. Met o.a. Charles Denner, Virginie Billetdoux, Stefania Sandrelli, Ettore Manni en William Sabatier.

VPRO Cinema

Naar de roman [KL]La verita sul casa Savolta[KLE] van Eduardo Mendoza, die gebaseerd is op ware gebeurtenissen die zich aan het einde van de WO II in Cataloni[KA3]e hebben voorgedaan. Drie broers besturen als vennoten met strakke hand de firma Savolta, die te maken krijgt met een zware algemene economische crisis en de daaruit voortvloeiende onslagen, stakingen en rellen, waar zowel fascisten als anarchisten dankbaar gebruik van maken. De drie bazen krijgen advies van een Fransman (Denner) die met de dochter van [KA1]e[KA1]en van hen verloofd is. Deze laat alle partijen vallen (de militanten in de politiek en het vakbondsgebeuren) terwijl het regime van generaal Franco zijn macht ten gunste van de kapitalisten uitoefent. De bloedige staking mislukt en de genoemde adviseur wordt de echte directeur van de onderneming. Het scenario gaat er echter van uit dat de kijker enigszins op de hoogte is van wat er zich rond die tijd in Catalonië afspeelde. Resultaat: de film houdt geen rekening met haar Franse publiek. De regie, daarentegen, is pittig en de massascènes zijn zeer overtuigend. De personages worden nogal zwart-wit tegenover elkaar gezet.

credits

Regie:
Antonio Drove
Cast:
Charles Denner, Virginie Billetdoux, Stefania Sandrelli, Ettore Manni, William Sabatier, Omero Antonutti, Robert Party, Alfredo Pea, Jose Luis Lopes Vasquez, Henri Labussière, Georges Aubert, José Luis Lopéz Vázquez
Muziek:
Egisto Maggi
Schrijver:
Eduardo Mendoza
Jaar:
1981
Alt. titels:
Affaire Savolta, L', La verdad sobre el caso Savolta, Verdad sobre el caso Savolta, La, Verita sul caso Savolta, La
Genres:
Drama, Misdaad, Historische film
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
Frankrijk, Spanje, Italië

op televisie
0 uitzendingen

L'Affaire Savolta (1981) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken