Verenigd Koninkrijk/​België 1993. Drama van Chris Newby. Met o.a. Natalie Morse, Eugène Bervoets, Toyah Wilcox, Christopher Eccleston en Pete Postlethwaite.

VPRO Cinema

Morse is in de 14e eeuw een tiener die, om dichter bij de Heilige Maagd te zijn, zich laat inmetselen in een kapel, tot groot ongenoegen van de lokale baljuw Bervoets die het meisje als zijn bruid wou. Het dorpje wordt een bedevaartsoord maar de jonge maagd bedenkt zich en weet te ontsnappen. Mislukte eerste Brits- Belgische coproductie, gebaseerd op een naar verluid ware geschiedenis tot scenario bewerkt door Judith Stanley-Smith en Christine Watkins. De mystiek wordt veel te krampachtig in beeld gebracht door debuterend regisseur Newby. Slechts Wilcox in de rol van de moeder van het meisje is te genieten, naast gelegenheidsrolletjes van Pas als een herdersjongen en Decleir als figurant in Jan Breydelpakkie (de kostumes werden gebruikt voor de tv-serie Adriaen Brouwer). Boeiend is wel de trillende zwart-witfotografie van Michel Baudour.

credits

Regie:
Chris Newby
Cast:
Natalie Morse, Eugène Bervoets, Toyah Wilcox, Christopher Eccleston, Pete Postlethwaite, Michael Pas, Brenda Bertin, François Beukelaers, Jan Decleir, Gene Bervoets, Toyah Willcox, Nathalie Morse
Scenario:
Christine Watkins
Productie:
Paul Breuls
Camera:
Chris Newby, Michel Baudour
Geluid:
André Patrouillie
Art direction:
Niek Kortekaas
Montage:
Brand Thumin
Jaar:
1993
Alt. titels:
L'eremite, Kluizenaarster, De, Eremite, L'
Genres:
Drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk, België