Duitsland/​Italië/​Frankrijk 1972. Familiefilm van Luigi Comencini. Met o.a. Andrea Balestri, Nino Manfredi, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica en Mario Adorf.

VPRO Cinema

De marionet van een houtbewerker wordt door een fee omgetoverd tot een jongetje dat door zijn ondernemingsdrang in allerlei avonturen belandt (waarvoor hij geregeld wordt bestraft met het weer veranderen in een houten pop) alvorens definitief met zijn vader herenigd te worden. Dit uiterst vindingrijke en stijlvolle filmversie van Carlo Collodi's sprookje - samengesteld uit een langere tv-serie - wordt qua strekking door Comencini omgedraaid tot een pleidooi tegen de repressieve opvoeding die de vitaliteit kortwiekt, waardoor Lollobrigida's pedagogische fee de ergste 'schurk' van het geheel wordt. Het scenario is van Comencini en Suso Cecchi d'Amico. Het camerawerk is van Armado Nannuzzi.

credits

Regie:
Luigi Comencini
Cast:
Andrea Balestri, Nino Manfredi, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Mario Adorf, Lionel Stander, Franco Franchi, Ciccio Ingrassia, Domenico Santiore, Mario Scaccia
Scenario:
Comencini
Camera:
Armado Nannuzzi
Muziek:
Fiorenzo Carpi
Jaar:
1972
Alt. titels:
Avventure di Pinocchio, Le
Genres:
Familiefilm, Avonturenfilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm, Satire, Amusement voor kinderen, Serie, Televisiefilm
Landen:
Duitsland, Italië, Frankrijk

waar te zien

on demand

op televisie