Verenigde Staten 1938. Misdaad van Michael Curtiz. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, Humphrey Bogart, Ann Sheridan en George Bancroft.

VPRO Cinema

Cagney en O`Brien groeiden samen op in een sloppenwijk. Ze komen in contact met de kleine misdaad en Cagney belandt in de gevangenis. Eenmaal op vrije voeten komt hij in de zware misdaad terecht, waar hij al vlug naam maakt als staatsvijand nummer [KA1]e[KA1]en. Vijftien jaar later ontmoeten de vrienden van weleer elkaar weer. O`Brien is priester die zich ontfermt over een groepje schoffies uit de achterbuurt, net zoals hij en Cagney dat ooit waren. Voor hen is Cagney een echte held. Brutaal melodrama met een pakkende climax. Sterke prestaties van bijna alle hoofdrollen, terwijl de Dead End Kids door deze film razend populair werden. Het soort films waarmee producent Warner Bros destijds groot werd, een onvervalste vermenging van gangsterfilm en sociaal (kritisch) drama. John Wexley en Warren Duff baseerden hun scenario op een verhaal van Rowland Brown. Knappe fotografie van Sol Polito. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

credits

Regie:
Michael Curtiz
Cast:
James Cagney, Pat O'Brien, Humphrey Bogart, Ann Sheridan, George Bancroft, Billy Halop, Leo Gorcey, Huntz Hall, Gabe Dell, Bobby Jordan, Bernard Punsley, Joe Downing, Edward Pawley
Scenario:
Warren Duff, John Wexley
Productie:
Samuel Bischoff
Camera:
Sol Polito
Muziek:
Max Steiner
Geluid:
Everett A. Brown
Montage:
Owen Marks
Jaar:
1938
Alt. titels:
Engel mit schmutzigen Gesichtern
Genres:
Misdaad, Drama, Thriller, Romantiek, Komedie
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
Verenigde Staten