Duitsland/​Verenigd Koninkrijk 1989. Familiefilm van Terry Gilliam. Met o.a. John Neville, Sarah Polley, Eric Idle, Charles McKeown en Winston Dennis.

VPRO Cinema

De beroemde baron beleeft fantastische avonturen, nadat hij de bevolking van een belegerde stad overtuigd heeft dat hij hen kan redden, als hij zijn vier trouwe helpers uit vroegere dagen maar weer tot zijn beschikking heeft. Gebaseerd op de verhalen van G.A. Bürger en de tekeningen van Gustave Doré. Dankzij een enorm budget zien decors en aankleding er prachtig uit, maar niettemin kan deze film niet in de schaduw staan van MŸNCHHAUSEN met Hans Albers. Des te teleurstellender na BRAZIL waarin Gilliam bewees het scheppen van een fantasiewereld in de vingers te hebben. Reed en de niet op de titelrol vermelde Williams hebben leuke kleine rollen. In 1961 ook al eens gefilmd door Karel Zeman als BARON PRÁŠÍL, die in het Westen bekend werd als THE FABULOUS BARON MUNCHAUSEN en een getrouwe bewerking was van het originele verhaal en voornoemde tekeningen.

credits

Regie:
Terry Gilliam
Cast:
John Neville, Sarah Polley, Eric Idle, Charles McKeown, Winston Dennis, Jack Purvis, Robin Williams, Valentina Cortese, Uma Thurman, Oliver Reed, Jonathan Pryce, Bill Paterson, Peter Jeffrey, Alison Steadman, Sting
Scenario:
Terry Gilliam, Charles McKeown
Productie:
Thomas Schühly
Camera:
Karel Zeman, Giuseppe Rotunno
Muziek:
Michael Kamen, Eric Idle
Montage:
Peter Hollywood
Jaar:
1989
Genres:
Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm, Komedie
Trefwoorden:
Kinderfilm, Jeugdfilm, Fantasy
Landen:
Duitsland, Verenigd Koninkrijk