Nederland 1986. Oorlogsfilm van Fons Rademakers. Met o.a. Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven, John Kraaykamp en Huub van der Lubbe.

VPRO Cinema

Naar de roman van Harry Mulisch. Nadat er een aanslag plaatsvindt voor zijn ouderlijk huis wordt Anton Steenwijk (Van Uchelen/De Lint) in januari 1944 van zijn familie gescheiden. Zijn familie wordt vermoord door de Duitsers en Anton groeit alleen op. Hij lijkt het verleden achter zich te hebben gelaten maar geleidelijk sijpelt het besef van de immense tragedie zijn realiteit binnen. Jaren na de oorlog wordt hij geconfronteerd met de betrokkenen van toen en ontdekt hij de ware toedracht van de aanslag. Met de uitvergroting van een enkel incident laat Rademakers op indringende wijze het leed van WO II en oorlog in het algemeen zien. De aanslag werd onderscheiden met een Oscar én een Golden Globe voor beste buitenlandse film.

credits

Regie:
Fons Rademakers
Cast:
Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven, John Kraaykamp, Huub van der Lubbe, Elly Weller, Ina van der Molen, Frans Vorstman, Edda Barends, Casper de Boer, Wim de Haas, Peter Oosthoek, Hiske van der Linden, Akkemay, Kees Coolen
Scenario:
Gerard Soeteman
Productie:
Fons Rademakers
Camera:
Theo van de Sande
Muziek:
Jurriaan Andriessen
Montage:
Kees Linthorst
Schrijver:
Harry Mulisch
Jaar:
1986
Alt. titels:
The Assault
Genres:
Oorlogsfilm, Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama, WO II
Landen:
Nederland