Oostenrijk/​Duitsland 1991. Drama van Dieter Berner. Met o.a. Barbara Auer, Nikolaus Paryla, Helmut Berger, Andrea Klemm en Michael Gampe.

VPRO Cinema

Na zijn tv-serie [KL]Alpensaga[KLE] heeft Berner het erop gewaagd [KLE]Arbeitersaga[KLE] te maken, die uit vier afleveringen bestaat. Het eerste deel, dat als motto heeft `Een vrouwenlist tegen mannenmacht` gaat over een Hongaarse vrouw, Maca Dacras (Auer), die van zigeunerafkomst is, en om in Oostenrijk te mogen blijven werken wil trouwen met Kurt Hollerm[KA3]oser (Paryla), een getraumatiseerde, hysterische man, afgekeurd voor het werk, en die betrokken was bij een louche wapenhandel in het Middenoosten. Ze stuiten op Rudi Blaha (Berger) en zijn dochter M[KA3]aggy (Klemm), die in de plaatselijke politiek carrière wist te maken door als persvoorlichter het publiek voor de gek te houden door een vies afvalzaakje schoon te praten. Hollermöser weet dat en vertelt het aan Maca, die samen met Mäggy haar mogelijke uitwijzing weet te voorkomen. Het scenario is van Peter Turrini en regisseur Berner. Een vaardig gemaakte productie met een vlijmscherpe analyse van de Germaans-Oostenrijkse mentaliteit in opdracht van de ORF en ZDF tv. Camerawerk van Pascal Hoffmann.

credits

Regie:
Dieter Berner
Cast:
Barbara Auer, Nikolaus Paryla, Helmut Berger, Andrea Klemm, Michael Gampe, Wolf Bachofner, David Vyssoki, Corinne Eckstein, Isa Hochgerner, Claudia Porpaci, Zsolt Körtvelyessy, Babak Mohammadi, Ruth Hellberg
Scenario:
Peter Turrini
Productie:
Heinz Scheiderbauer
Camera:
Pascal Hoffmann
Muziek:
Mathias Rüegg
Jaar:
1991
Alt. titels:
Lachen der Maca Daracs, Das
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Feministische film, Sociaal drama, Satire
Landen:
Oostenrijk, Duitsland