USSR 1924. Familiefilm van Jakov Protazanow en Iakov Protazanov. Met o.a. Valentina Kuinzhi, Nikolai Tseretelli, Konstantin Eggert, Yulia Solntseva en Yuri Zavadsky.

VPRO Cinema

Het verhaal naar een roman van Tolstoi, gaat over drie Sovjets die naar Mars vliegen. Er ontwikkelt zich een liefdesrelatie tussen de koningin van Mars, Aelita, en een van de mannen, terwijl op de planeet een revolutie plaatsvindt. De kostuums van Aleksandra Ekster en decors van Sergei Kozlovski werden gemaakt in de stijl van het constructivisme, dat destijds populair was in de Sovjetunie. Deze voorloper van de SF-films had veel succes bij het publiek. De critici waren echter minder enthousiast. Scenario van Fedor Ocep en Alexis Fajko. Camerawerk van Yuri Zeliabuzski. Wordt op de tv soms vertoond met een duur van 90m.

credits

Regie:
Jakov Protazanow, Iakov Protazanov
Cast:
Valentina Kuinzhi, Nikolai Tseretelli, Konstantin Eggert, Yulia Solntseva, Yuri Zavadsky, Igor Ilinsky, Nikolai Batalov, I. Solntseva, M. Jarov, Joelija Solntseva, Igor Iljinski, Nikolaj Tsereteli, Valentina Koeindzji
Scenario:
Fedor Ocep, Fjodor Otsep, Alexei Faiko
Camera:
Yuri Zeliabuzski, Yuri Zhelyabuzhsky, Emil Schünemann
Muziek:
Wolfgang Korgold
Schrijver:
Lev Tolstoj
Jaar:
1924
Alt. titels:
Aelita: Queen of Mars, Revolt of the robots
Genres:
Familiefilm, Horror, Avonturenfilm, Fantasy, Sciencefiction, Zwijgende film, Drama
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Sprookje, Jeugdfilm, Politiek, SF-Film, Voodoo
Landen:
USSR

op televisie
0 uitzendingen

Aelita (1924) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken