Verenigde Staten 1963. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Stathis Giallelis, Frank Wolff, Elena Karam, Lou Antonio en John Marley.

VPRO Cinema

1896. De Griek Giallelis is de Turkse onderdrukking op Anatolië beu. Hij droomt ervan te emigreren naar Amerika. Maar zo eenvoudig blijkt deze droom niet te verwezenlijken. Uiteindelijk slaagt hij er toch in, maar het land waarin hij terechtkomt is een nachtmerrie. Schitterend portret van emigranten aan het eind van de 19e eeuw. Kazan baseerde zijn scenario op de belevenissen van een oom. Het is een indrukwekkend, imposant en aangrijpend schouwspel geworden, dat echer doeltreffender had kunnen zijn door een kortere montage. Prachtig spel van meestal totaal onbekende acteurs. Adembenemend gefilmd door van Haskell Wexler. De film behaalde een Oscar voor de artistieke leiding en decors. Ook bekend als THE ANATOLIAN SMILE.

credits

Regie:
Elia Kazan
Cast:
Stathis Giallelis, Frank Wolff, Elena Karam, Lou Antonio, John Marley, Estelle Hemsley, Harry Davis, Gregory Rozakis, Salem Ludwig, Paul Mann, Linda Marsh, Joanna Frank
Scenario:
Elia Kazan
Productie:
Elia Kazan
Camera:
Haskell Wexler
Muziek:
Manos Hadjidakis
Jaar:
1963
Alt. titels:
Die Unbezwingbaren
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Psychologisch drama
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

America, America (1963) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken