Nederland 2004. Misdaad van Gerrard Verhage. Met o.a. Peter Paul Muller, Frank Lammers, Chantal Janzen, Marcel Musters en Cas Jansen.

VPRO Cinema

Misdaadfilm over de opkomst en ondergang van drugshandelaar Klaas Bruinsma, gebaseerd op het boek De dominee van verslaggever Bart Middelburg. Acteur Muller zet Bruinsma neer als een houten klaas, geflankeerd door de schmierende Janzen als liefje Annet en de charismatische Lammers als lijfwacht Adrie. Bruinsma's vadercomplex wordt in de steigers gezet door Huub Stapel die kleuter Klaasje moedwillig van de trap laat donderen opdat de jongeling 'nooit iemand vertrouwt'. Hoewel het verhaal smeekt om de visie en de financiële armslag van regisseurs als Scorsese of Coppola, hebben de makers een onderhoudende misdaadfilm afgeleverd, ongeacht de mix van 'Hollandse lulligheid en geloofwaardigheid', zoals regisseur Verhage de geweldsscènes omschreef.

credits

Regie:
Gerrard Verhage
Cast:
Peter Paul Muller, Frank Lammers, Chantal Janzen, Marcel Musters, Cas Jansen, Tygo Gernandt, Huub Stapel, Roeland Fernhout, Pleuni Touw
Scenario:
Gerrard Verhage
Productie:
René Huybrechtse
Camera:
Theo Bierkens
Muziek:
Fons Merkies
Montage:
Charlotte van der Veen
Schrijver:
Bart Middelburg
Kijkwijzer:
JE
Jaar:
2004
Alt. titels:
The Preacher
Genres:
Misdaad, Drama, Thriller
Landen:
Nederland