Zweden/​Frankrijk/​Duitsland 1982. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Pernilla Allwin, Bertil Guve, Ewa Fröling, Jan Malmsjö en Börje Ahlstedt.

VPRO Cinema

Twee kinderen groeien begin twintigste eeuw op in een liefdevolle, uitbundige Zweedse theaterfamilie. Maar na de vroegtijdige dood van hun vader trouwt hun moeder met een kille geestelijke die niets van levensvreugde moet hebben. Ontroerend mooi vormgegeven, autobiografische familiesage wordt verteld vanuit het perspectief van de kleine Alexander, een jongetje dat met zijn marionetten en laterna magica een geheel eigen wereld creëert. Met dit warme pleidooi voor levenslust en verbeeldingskracht maakte Bergman een einde aan zijn veertigjarige carrière als filmregisseur. Hij bleef echter wel televisiefilms schrijven en regisseren.

Fanny och Alexander was oorspronkelijk een vierdelige miniserie voor televisie van in totaal 312 minuten maar regisseur Bergman besloot het ook uit te brengen als bioscoopfilm van 188 minuten.

credits

Regie:
Ingmar Bergman
Cast:
Pernilla Allwin, Bertil Guve, Ewa Fröling, Jan Malmsjö, Börje Ahlstedt, Allan Edwall, Gunn Wållgren, Erland Josephson, Lena Olin
Scenario:
Ingmar Bergman
Productie:
Jorn Donner, Daniel Toscan du Plantier
Camera:
Sven Nykvist
Muziek:
Daniel Bill
Montage:
Sylvia Ingemarsson
Kijkwijzer:
KJFD
Jaar:
1982
Alt. titels:
Fanny och Alexander
Genres:
Drama, Biografie
Landen:
Zweden, Frankrijk, Duitsland