Tijdens het filmfestival van Cannes presenteert VPRO Cinema een nieuwe podcast, getiteld 'Onze man in Cannes... de Podcast'. Hierin spreekt Cesar Majorana dagelijks met filmmakers/acteurs/journalisten uit Nederland en België over hun belevenissen op het festival.

Abonneer je op de podcast

De podcast is te beluisteren via je eigen podcast-app, ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher

#13: Roma en de Netflix-discussie

Moet je als filmliefhebber verplicht naar de bioscoop om Gouden Leeuw-winnaar Roma van Alfonso Cuarón op het grote doek te zien, terwijl de film ook op Netflix staat? En zou Netflix eigenlijk niet al hun belangrijke Originals in de filmzalen moeten uitbrengen? Dat en meer bespreken Jasper en Stephanie samen met filmjournalist/presentator/filmgek Noa Johannes (NPO 3, IheartCinema).

#12: Suspiria (2018) & Suspiria (1977)

Luca Guadagigno durfde het aan de Italiaanse horrorklassieker Suspiria (1977) van Dario Argento te remaken. Alhoewel: is het wel een remake? En waarom speelt Tilda Swinton in de nieuwe versie eigenlijk drie verschillende rollen? Dat en meer bespreken Jasper en Stephanie samen met muziekjournalist Atze de Vrieze, horrorliefhebber en groot bewonderaar van het origineel.

#11: Bohemian Rhapsody en de muzikale biopic

Was Rami Malek de ideale acteur om Freddie Mercury te spelen in Bohemian Rhapsody? En is de film niet eigenlijk veel te braaf voor een biopic over zo'n iconische muzikant? Dat en meer bespreken Stephanie en Jasper in deze aflevering van de VPRO Cinema Podcast met acteur Maarten Heijmans, die een Emmy en een Gouden Kalf won voor zijn vertolking van Ramses Shaffy in de bejubelde serie Ramses.

#10: BlacKkKlansman en het oeuvre van Spike Lee

Is Spike Lee de belangrijkste hedendaagse Amerikaanse filmmaker? Dat en meer bespreken Jasper en Stephanie in deze aflevering van de VPRO Cinema Podcast, naar aanleiding van Lee’s nieuwste film BlacKkKlansman. Te gast is filmmaker/Gouden Kalf-winnaar Giancarlo Sanchez (Horizon, Mocro Maffia), die onder meer vertelt waarom Spike Lee voor hem zo’n grote inspiratiebron is. En waarom hij als ‘sentimentele hond’ moest huilen bij een ‘onvergetelijke scène’ in Malcolm X.

#9: De meesterwerken van Billy Wilder (deel 2)

In dit tweede deel van onze dubbelaflevering over het imposante oeuvre van regisseur en scenarist Billy Wilder bespreken Jasper en Stephanie samen met scenarioschrijver Anne Barnhoorn (Aanmodderfakker) waarom Wilder door velen gezien wordt als (een van) de beste komedieschrijvers aller tijden. Dat doen ze aan de hand van drie van zijn komische meesterwerken: Stalag 17 (1953), Some Like It Hot (1959) en The Apartment (1960).

#8: De meesterwerken van Billy Wilder (deel 1)

Scenarist en regisseur Billy Wilder schreef meer dan tachtig scenario's, maakte klassiekers in vrijwel alle genres en wordt algemeen gezien als een van de grootste filmmakers aller tijden. Maar wat maakte hem nou zo goed en uniek? Dat en meer bespreken Jasper en Stephanie samen met scenarioschrijver Anne Barnhoorn (Aanmodderfakker), naar aanleiding van het uitgebreide Billy Wilder-retrospectief dat deze zomer in Eye plaatsvindt. In het eerste deel van deze dubbelaflevering aandacht voor drie van zijn drama's: Double Indemnity uit 1944, The Lost Weekend uit 1945 en natuurlijk Sunset Blvd uit 1950.

#7: De schokkende (en belangwekkende) documentaire The Cleaners

De documentaire The Cleaners gaat over jonge, christelijke 'content moderatoren' die op de Filipijnen dagelijks schokkende beelden van onze social media verwijderen. In deze aflevering van de VPRO Cinema Podcast bespreken Jasper en Stephanie samen met gast Cesar Majorana (presentator en documentairemaker) hoe schokkend de film nou echt is, en of het verplicht lesmateriaal zou moeten zijn op middelbare scholen. En ook vragen ze zich af: plaatsen we The Cleaners over tien jaar in het rijtje met meest invloedrijke documentaires aller tijden?

#6: Het unieke oeuvre van Wes Anderson

Jasper en Stephanie bespreken samen met KINO-oprichter Jan de Vries het roemrijke en volstrekt eigenzinnige oeuvre van Wes Anderson (Rushmore, The Grand Budapest Hotel), dat vanaf 8 mei in zijn geheel zal worden vertoond in Rotterdam (KINO) en Amsterdam (LAB111). Andersons nieuwste film Isle of Dogs – vanaf 10 mei in het hele land te zien – komt aan het eind van de podcast ter sprake, geheel spoilervrij!

#5: I, Tonya (mét Sallie Harmsen)

In deze aflevering van de VPRO Cinema Podcast praten Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier​ met actrice Sallie Harmsen over biopic I, Tonya, de voor een Oscar genomineerde titelrol van Margot Robbie en het gebrek aan goede vrouwenrollen in de filmwereld. En natuurlijk komt Harmsens eerste Hollywood-rol, als slijmerige replicant in Blade Runner 2049, ook ter sprake.

#4: IFFR 2018 (mét Ari Deelder)

Een speciale aflevering van de VPRO Cinema Podcast ditmaal, die helemaal in het teken staat van International Film Festival Rotterdam. Te gast is filmmaker Ari Deelder, die al haar hele leven op het festival komt, alle geheimen kent en ooit zelf in Rotterdam debuteerde. Samen met Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier bespreekt ze wat IFFR zo bijzonder maakt, of je wel of niet mag weglopen uit een film en wat dit jaar de hoogtepunten waren.

#3: The Disaster Artist + The Room (mét Cedric Muyres)

Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier bespreken James Franco’s komedie The Disaster Artist, en de film waarop die gebaseerd is: The Room van Tommy Wiseau, alias ‘de Citizen Kane van de slechte films’. Te gast is de oprichter van filmavond Chasing Reels, Cedric Muyres, die aanwezig was bij de wereldpremière van The Disaster Artist in Austin, Texas.

#2: The Square (mét Ben Brand)

In de tweede aflevering van de VPRO Cinema Podcast bespreken Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier The Square, de nieuwe film van Ruben Östlund (Play, Turist). Hoe verhoudt de veelvuldig bekroonde satire zich tot eerdere films van Östlund? En is het ook zijn beste film? Te gast is filmmaker Ben Brand, groot bewonderaar van Östlund en regisseur van Telefilm Vind die domme trut en gooi haar in de rivier.

#1: Blade Runner 2049 (mét Tim Kamps)

In de eerste VPRO Cinema Podcast bespreken Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier de nieuwe sf-film Blade Runner 2049. Natuurlijk komt ook het origineel uit 1982 aan bod, net als de beste films uit in het genre. Te gast is Tim Kamps, maker van de eerste en voorlopig enige Nederlandse scifi-komedieserie Missie Aarde.

Credits

Presentatoren Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier
Productie Eva van Meerten, Sanne van der Peijl
Techniek: Alfred Koster, Berry Kamer
Redactie Jelle Schot