Shoplifters van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda (Nobody Knows, After the Storm) heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen, de belangrijkste prijs van het filmfestival van Cannes. De Grand Prix ging naar BlacKkKlansman van Spike Lee.

Shoplifters vertelt het verhaal van een familie van kleinschalige oplichters die een kind in huis neemt dat ze op straat hebben gevonden. Het is de derde keer dat een film van Hirokazu Kore-eda in Cannes in de prijzen valt: met Like Father, Like Son (2013) won hij in 2013 de Juryprijs en Nobody Knows won in 2004 de prijs voor Beste Acteur.

Buiten de hoofdcompetitie was een Vlaamse film de grote winnaar: Girl van Lukas Dhont, over een meisje geboren in een jongenslichaam dat ervan droomt een ballerina te worden, viel maar liefst vier keer in de prijzen (onder meer Camera d'Or voor beste debuut en de Queer Palm).

De VPRO volgde de pas 26-jarige Dhont gedurende het festival: bekijk hieronder de reportage.

Video's uit Cannes

  • Alles over het 71ste filmfestival van Cannes

    Meer interviews en festivalreportages zien vanuit Cannes? We spraken de afgelopen dagen onder meer met de hoofdrolspeler uit 2001: A Space Odyssey ter ere van de 50ste verjaardag van de film, vroegen Lars von Trier of hij zich herkende in de seriemoordenaar uit zijn nieuwe film en interviewden actrice Carey Mulligan over haar rol in Wildlife. Klik hier voor alle interviews en reportages

    Benieuwd naar de mening van de Nederlandse filmcritici over de films, zowel die uit de hoofdcompetitie als daarbuiten? Dat lees je hier

    Meer over Shoplifters