Parasite van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho (Okja, Snowpiercer) heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen, de belangrijkste prijs van het filmfestival van Cannes.

De gitzwarte komedie Parasite (Gisaengchung) vertelt het verhaal van de familie Ki-taek, een hecht gezin dat worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen. Als één van de kinderen een baantje aangeboden krijgt bij de steenrijke familie Park ruiken ze een kans om te ontsnappen uit hun uitzichtloze bestaan.

Filmjournalist Gerhard Busch noemde Parasite in aflevering 7 van onze festivalpodcast Onze man in Cannes 'een sociale satire waarbij veel te lachen valt, maar waaronder ook een zee van droefheid drijft.' Parasite behaalde tevens de hoogste score in ons sterrenoverzicht van de Nederlandse recensenten.

Regisseur Bong Joon-ho maakte internationaal furore met ijzersterke genrefilms als Memories of Murder (2003), The Host (2006) en Snowpiercer (2013). In 2017 werd hij al eens genomineerd voor een Gouden Palm, voor zijn Engelstalige Netflix-film Okja, maar greep toen naast de prijzen.

Een overzicht van alle winnaars

Palme d’Or: Parasite van Bong Joon-ho
Grand Prix: Atlantique van Mati Diop
Juryprijs: Les misérables (Ladj Ly) & Bacurau (Kleber Mendonça Filho en Juliano Dornelles)

Beste regisseur: Jean-Pierre & Luc Dardenne (Le jeune Ahmed)
Beste scenario: Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu/Portrait of a Lady on Fire)
Beste acteur: Antonio Banderas (Dolor y gloria)
Beste actrice: Emily Beecham (Little Joe)

Special Mention: It Must Be Heaven (Elia Suleiman
Camera d'Or (beste debuutfilm in alle competities): Nuestras Madres van César Díaz

Interviews met prijswinnaars

Alles over het 72ste filmfestival van Cannes

Meer interviews en festivalreportages zien vanuit Cannes? We spraken de afgelopen dagen onder meer met scenarioschrijver Paul Laverty over zijn aanklacht tegen de 'gig economy' in Sorry We Missed You, we waren getuige van de wereldpremière van de negende film van Quentin Tarantino en we maakten een dagelijkse podcast vol mooie verhalen en filmtips. Klik hier voor alle interviews en reportages

Benieuwd naar de mening van de Nederlandse filmcritici over de films, zowel die uit de hoofdcompetitie als daarbuiten? Dat lees je hier

Meer over Parasite