Overzicht van alles wat de VPRO tijdens Cannes 2019 gaat doen. Van video-interviews tot een dagelijkse podcast en van films op televisie tot verslag op de radio.

Online

Op 14 mei opent de 72ste editie van het Festival de Cannes met de droogkomische zombiefilm The Dead Don’t Die. Waarna in een kleine twee weken tijd de fine fleur van de internationale cinema voorbij zal trekken: van Pedro Almodóvar tot de gebroeders Dardenne en van Joon-Ho Bong tot Xavier Dolan. De VPRO is erbij en doet uitgebreid verslag.

Op vpro.nl/cannes verschijnen dagelijks nieuwe video’s en podcastafleveringen uit Cannes. Gerhard Busch haalt de belangrijkste (internationale) regisseurs voor de camera in de VPRO Cinema Cannes Reports, en Cesar Majorana ontvangt Nederlandse acteurs, actrices en makers in zijn dagelijkse podcast Onze man in Cannes. Ook te vinden op de site: filmtips voor thuisblijvers, voor wie we de beste Cannes-films op ondemandplatforms als Netflix en NPO Start hebben opgezocht.

Nooit meer slapen

Ook Nooit meer slapen (elke werkdag op NPO Radio 1, van middernacht tot 02.00 uur) is in Cannes en zal twee woensdagnachten aandacht besteden aan het festival. In de eerste uitzending (woensdag 22 mei) worden films met een Cannes-randje besproken die rond die tijd in Nederland uitgebracht worden. Daarnaast is er een special (woensdag 29 mei) waarin alle facetten van het festival aan bod komen. Nooit meer slapen praat met verschillende producenten, distributeurs en filmmakers, die met grote plannen en hoge verwachtingen zijn afgereisd naar Cannes.

Cannes-films op televisie

The Lobster
Regisseur Yorgos Lanthimos, bekend van Oscarwinnaar The Favourite, was met The Lobster wederom in topvorm en wist van deze komisch-kritische film over de stelletjesmaatschappij ook een ontroerend liefdesverhaal te maken. In een vaag nabije toekomst worden singles door de wet gedwongen in 45 dagen een geliefde te vinden, zo niet dan veranderen ze in een dier. Winnaar van de juryprijs én de Palm Dog (de prijs voor de beste acteerprestatie van een hond) in Cannes 2015.
Zaterdag 18 mei, NPO 2, 23.35 uur

La tête haute
Deze Franse openingsfilm van Cannes 2015 is een oprecht en rauw-realistisch drama over een onhandelbare tiener en de jonge gezinsvoogd en bijna gepensioneerde kinderrechter die zich over hem ontfermen.
Zaterdag 25 mei, NPO 2, 23.35 uur

NPO Start Plus

Bovenstaande films zijn aansluitend op de tv-vertoning te zien via NPO Start Plus. Daar zijn tijdens de duur van het festival nog meer Cannes-films te zien, waaronder La vie d’Adèle van Abdellatif Kechiche (winnaar Gouden Palm 2013), Son of Saul van Laszlo Nemes (winnaar juryprijs 2014), en I, Daniel Blake van Ken Loach (winnaar Gouden Palm 2016).

Voor de gehele speellijst met Cannes-films op NPO Start Plus, klik hier.

Volg alles over het festival op één plek