Tijdens de 70ste editie van het filmfestival van Cannes (17 t/m 28 mei) zendt de VPRO vier films uit die eerder furore maakten in de Franse badplaats.

Festen (19 mei, 22.50 - 0.34 uur, NPO 2)

Tegen de Deense regisseur Tomas Vinterberg zeiden ze destijds in Cannes dat hij met Festen goud in handen had. Zelf had de regisseur zo zijn twijfels. Festen gaat immers over kindermisbruik en Vinterberg vroeg zich af of mensen dat wel zouden willen zien. Vinterberg later: ‘Ik weet nog dat na de première in Cannes de zaal doodstil was. Totdat iemand riep: “Bravo!” Ik dacht nog: gelukkig is er in elk geval iemand die de film mooi vindt. Daarna ontplofte de zaal en bleven ze maar klappen. Na acht, tien minuten werd het me te veel en ben ik vertrokken. Maar toen wist ik wel dat we inderdaad goud in handen hadden.’

Festen won in 1998 de Juryprijs in Cannes.

Timbuktu (20 mei, 23.30 - 1.01 uur, NPO 2)

In de duinen bij de oude Malinese stad Timboektoe krijgt een eenvoudige herder te maken met de harde werkelijkheid van de jihadisten, die in de stad muziek, sigaretten, voetbal en zelfs lachen hebben verboden. Maar ook de jihadisten zelf kunnen zich natuurlijk niet aan hun onmenselijke wetten houden. Deze superieure aanklacht tegen extremisme is zowel een klucht als een tragedie over de bezetting van het noorden van Mali door moslimextremisten.

Timbuktu won in 2014 twee prijzen in Cannes en werd in 2015 genomineerd voor de Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film.

Inside Llewyn Davis (26 mei, 22.55 - 0.31 uur, NPO 2)

Een week uit het leven van de eigenzinnige folkzanger Llewyn Davis, die in het New York van 1961 wanhopig op zoek is naar een publiek. En naar een slaapplaats. De knipogen naar collega Bob Dylan zijn talrijk, en toch is Inside Llewyn Davis allesbehalve een verkapte biopic over Dylan. Het is meer een film over geluk, timing en noodlot. Inside Llewyn Davis heeft geen noemenswaardige plot en moet het hebben van de heerlijk Coeneske personages, de vaak grappige dialogen, en van hoofdrolspeler Oscar Isaac, die al zijn nummers zelf zong.

Inside Llewyn Davis werd in 2013 in Cannes bekroond met de Grote Juryprijs.

Le passé (27 mei, 23.30 - 1.36 uur, NPO 2)

Actrice Bérénice Bejo moet goede herinneringen hebben aan Cannes. Niet alleen beleefde ze daar in 2011 haar internationale doorbraak, in de verrukkelijke, zwijgende zwart-witfilm The Artist, twee jaar later keerde ze terug voor de film Le passé van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi (bekend van Oscarwinnaar A Separation). Le passé is een melodrama vermomd als thriller. Over Française Marie (Bejo), die wil scheiden van haar Iraanse echtgenoot die ze al jaren niet meer heeft gezien. De beste man komt speciaal naar Frankrijk voor de scheiding, maar moet toch even slikken als hij ziet dat Marie inmiddels een nieuwe relatie heeft.

Le passé won in 2013 twee prijzen in Cannes, waaronder één voor Bérénice Bejo als Beste Actrice.