Elke twee weken neemt Brommer op Zee redacteur Leonard Ornstein je mee in de wereld van het politieke boek. Lees hier zijn nieuwste tips.

Angela Merkel. De kanselier van haar tijd

Ralph Bollmann, Thomas Coenraads

Over het ongelofelijke persoonlijke en politieke levensverhaal van Angela Dorothea Merkel verschenen reeds vele boeken. Maar van weinig politici zal een biografie van bijna 800 pagina’s zijn geschreven nog vòòrdat hij/zij was afgetreden.

In Duitsland is Angela Merkel. De kanselier van haar tijd al weken een bestseller. Biograaf Ralph Bollmann componeerde een vlot leesbare reconstructie van een bijzondere loopbaan.

 

Bollmann geldt in Duitsland als een groot 'Merkel expert’. In dit boek dat recent ook in het Nederlands is vertaald plaatst hij de hoofdpersoon op knappe wijze in haar eigen historische episode.

Het boek neemt ons mee naar de DDR waar de familie Kasner (de eigenlijke familienaam van Angela) in 1954 naar toe verhuisde. De familie Kasner woonde in Hamburg. Haar vader besluit in 1954 naar de DDR te verhuizen. Hij denkt daar als dominee effectiever te zijn. Een in die tijd hoogst ongebruikelijke stap. Of zoals een van de verhuizers het verwoordde: van west naar oost emigreren doen alleen 'communisten en complete idioten’.

Angela’s vader Horst Kasner was een serieuze man, die wist dat hij door de genadeloze geheime dienst van de DDR voortdurend in de gaten gehouden werd gehouden. Haar moeder Herlind Kasner-Jentzsch was een vrolijk, levenslustig en openhartige vrouw. Ze had het er moeilijk mee dat het gezin naar de DDR was getrokken en was vooral bang dat de ambities van pa ten koste zouden gaan van de kinderen.

Het liep goed af met Angela (geboren in 1954). Ze zou in de DDR een succesvol natuurkundige worden. Ze onttrok zich aan de communistische propaganda door veel naar de West-Duitse radio te luisteren. Ze weigerde voor de Stasi te werken. Angela is een vrouw van de Grote-wereld. En iemand die met allerlei culturen goed overweg kan. En woonde ze na haar scheiding zelfs een tijdje in een kraakpand.

Toen in 1989 de Muur viel en Duitsland in 1990 herenigd werd kwam Angela Merkel direct in de Bondsdag. Het gaat snel. Als een Formule 1-coureur neemt ze de scherpe bochten van de Duitse politiek. Ze heeft, zoals Duitsers dat noemen, een duidelijke 'Wille zur Macht’. Van minister, tot CDU-oppositieleider. Steeds is ze haar machoconcurrenten te slim af. Op 10 oktober 2005 wordt ze Bondskanselier. Het is niet alleen haar DDR afkomst die dat zo bijzonder maakt. In het door grijze mannen geregeerde hart van de Duitse politiek is ze ook nog eens de eerste vrouwelijke Bondskanselier. 'Vrouwen zijn ook mensen’ is een gevleugelde uitdrukking van Merkel. Als ze het hoogste ambt verwerft, is ze is al heel lang weg bij manlief Ulrich Merkel, maar Angela blijft zich Merkel noemen en hertrouwt in 1998 met Joachim Sauer.

Biograaf Ralph Bollmann laat zien hoe Merkel vervolgens moeiteloos om alle valkuilen waar een Kanselier mee te maken krijgt, heen wandelt. Ze blijft ingetogen en vervalt niet in arrogantie (iets wat bijvoorbeeld haar illustere mannelijke voorgangers Helmut Schmidt, Helmut Kohl en Gerhard Schröder wél overkwam).

De problemen waar ze mee te maken zou krijgen, waren niet gering. Zo weet ze de (wankele) relaties met Rusland (ze leerde in de DDR de Russische taal en kon direct met Poetin communiceren) overeind te houden. Maar ook de uiterst gevoelige verhouding tot de Joodse staat is voor haar een politiek principe wat maakt dat ze 60 jaar na de holocaust Duitse militairen naar het land stuurt om tegen Hezbollah te helpen.

De euro, Griekenland, de Energiewende en ook haar grootste uitdaging: het Vluchtelingebeleid ('wir schaffen es’) komen uitvoerig in Bollmanns meesterwerk aan de orde. Maar ook de eindeloze interne machtsstrijdjes binnen de eigen CSU en CDU passeren de revue. Bollmann laat zien hoe haar gedroomde kroonprinses Annegret Kramp-Karrenbauer volledig mislukt. Een kroonprinsessendrama avant la lettre. Het is lastig om uit de schaduw van Angela Merkel te treden. Het boek sluit af met de coronacrisis.

Het leven van Angela Merkel is nog niet voorbij. Op een dag zal dit boek een nieuwe bijgewerkte editie krijgen. Maar voor nu is deze biografie een fascinerende, volledige en prachtige uitgave geworden.

The Afghanistan Papers: A Secret History Of The War

Craig Whitlock

Na de val van Afghanistan wil je een antwoord vinden op die ene vraag: hoe kon dit na 20 jaar Amerikaanse bemoeienis in vredesnaam gebeuren? ‘The Afghanistan papers’ is een ware pageturner over dit ongekende drama. Schrijver Craig Whitlock, investigative reporter van ‘The Washington Post’ greep drie keer naast de Pulitzer Prize. Vier keer is waarschijnlijk scheepsrecht. Dit subliem gedocumenteerde boek beschrijft de hedendaagse Afghaanse geschiedenis in vele gedaanten.

Navalny

Jan Matti Dollbaum, Ben Noble, Morvan Lallouet


Wil je weten wat voor persoon de moedige Aleksej Navaly, de grote opponent van Poetin, is? Op dit boek hebben we (te) lang moeten wachten. Het boek is als het ware een foto in tekst van Rusland’s grote oppositieleider. Het boek is een geslaagde momentopname. Van hoe Navalny van anti-corruptie activist tot demonstrant en politicus werd. Voor Navalny en Rusland ligt er nog een spannende toekomst te wachten denk je na het lezen van dit boek.

Het Amerikaanse trauma

Mary L. Trump

De nicht van de oud-president schreef een lezenswaardig boek over de afrekening met vier jaar Trump. Na het succesvolle werk ‘Te veel en nooit genoeg’ uit 2020 is dit een waardige opvolger. Met een prachtige openingszin: “De opstand van 6 januari 2021 kwam niet als een verrassing. Mijn oom Donald had twee maanden lang het zaad van misnoegen en vier jaar lang wrok en verdeeldheid gezaaid.” Daarnaast biedt dit boek ook veel historische inzichten.

Hitlers hofhouding

Heike B. Görtemaker

Met dit boek heeft Heike B. Görtemaker opnieuw een prestatie van formaat geleverd. Eerder verscheen van haar hand ‘Eva Braun. Leven met Hitler’. En het moet gezegd: dit boek is uitstekend vertaald door Jeske Nelissen en Marianne Palm. Hitler hield zijn privéleven geheim. Maar op buitenverblijf de Berghof - zo weten we nu - waren allerlei intieme bijeenkomsten. Het boek verhaalt over “eindeloze nachtelijke theekransjes” met “de baas” (Hitler) om eraan toe te voegen: “Ondertussen vermoordden de Einsatzgruppen van de SS, met hulp van politiebataljons, honderdduizenden weerloze burgers en sloten ze vooral de Joodse bevolking op in getto’s, beroofden hen van alles wat ze bezaten en executeerden hen.”

Leonard Ornstein is een journalist, die bekendheid verwierf als parlementair redacteur van Vrij Nederland en het televisieprogramma Netwerk waarvoor hij onder meer de Russische president Vladimir Poetin interviewde. Hij won de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (samen met Max van Weezel).

Ook was hij vele jaren politiek redacteur van Buitenhof en schreef hij zelf politieke boeken. Als redacteur van Brommer op Zee stelt hij elke twee weken een lijstje met de beste politieke boeken samen.

voor meer boekenlijstjes
voor meer brommer op zee