Met deze boeken reis je naar een paleis waar de hele dag wordt geruft, naar vogelland waar een verlegen groenling voor verwarring zorgt, naar Texel in de Tweede Wereldoorlog en naar de kermis.

prentenboeken

Het prinsesje zonder stank

Levina van Teunenbroek en Charlotte Bruijn

Het prinsesje heeft een groot probleem. Ze kan namelijk geen windjes laten. Haar klasgenoten, haar vader de koning, haar moeder de koningin doen het voortduren: lekker knallen. Maar het prinsesje produceert alleen maar rozengeur en cupcakelucht.

Wat blijkt: het prinsesje eet veel te gezond en daar moet verandering in komen. Een heerlijk prentenboek om scheetgeluiden bij te maken en met je neus dicht voor te lezen. Het is op rijm, dus binnen de kortste keren ken je het uit je hoofd. En je kunt eindeloos naar die tekeningen kijken. Pas op dat je geen scheetslachtoffers maakt!

Het verlegen vogeltje

Jan Paul Schutten en Liset Celie

Je kent het spelletje wel: in een kring fluistert de eerste een zin in het oor van een tweede en bij de laatste is de zin onherkenbaar geworden. Dat overkomt het verlegen groenlingmannetje. Hij wil een nestje bouwen met een groenlingvrouwtje, maar hij durft het niet te vragen. Dus schakelt hij de merel in om het voor hem te doen. Door het getjilp van alle vogels om hen heen verstaat ze hem niet goed, maar de merel gaat toch voortvarend op pad.

Ze geeft een bericht door aan de kauw, die weer een bericht doorgeeft aan de roek (‘kun jij een liedje over blote mensen zingen?’), de roek vliegt weer naar de spreeuw, enzovoort. Het ene na het andere hilarische misverstand ontstaat en de groenling puft er maar achteraan. Heel leuk om voor te lezen, vooral als je zelf ook nog van vogels houdt en je wat vogelkennis wil doorgeven aan je kuikens, want ze zijn allemaal te identificeren. 

Donnie op de kermis

Lisa Maschhaupt en Saša Ostoja

Donnie is terug! In het eerste deel merkte Donnie hoe cool het is om jezelf te zijn, in dit deel gaat hij met zijn vrienden naar de kermis. Iedereen trekt zijn beste outfit aan. Op de kermis komen ze Mo en Gwennie tegen. Ze hebben muntjes van thuis meegekregen, maar er is zoveel keus, ze kunnen echt niet alles doen.

De keuze valt op de magische tent. Donnie krijgt een onmogelijke opdracht en weet die te volbrengen. Maar hij vergeet de winst te delen, zijn vriendjes druipen af en Donnie is verdrietig. Een boek met een mooie les (delen!) en wat is het heerlijk om weer even in Donnies wereld te vertoeven. Mét lekkere weetjes over geld. Eindeloos kijk- en leesplezier gegarandeerd.

De gouden baard

Klaas Verplancke

Lang geleden leefde er een ijdele koning die zo trots was op zijn gigalange gouden baard dat hij die koste wat kost wilde behouden en beschermen. Daarom nam hij allemaal wetten aan. Zo wilde hij de enige met een baard zijn in het hele land. Zelfs de kat moest haar snorharen afscheren, de cactus moest zich van zijn stekels ontdoen en de piraat moest zijn snor en baard lozen. Wie zich niet goed had geschoren, werd in duizend stukjes geknipt met een nagelschaartje.

Dan klopt er een vreemde baard op de achterdeur van het paleis. De koning gelooft niet dat de aarde rond is en dat dit zomaar zijn eigen baard kan zijn (big mistake!) en beveelt de onbekende baard te vernietigen. Echt een pareltje van een boek met onverwachte wendingen, oorspronkelijk geschreven voor de Amerikaanse markt dus je kunt wel raden wie de inspiratie voor de koning vormt.

De hartenketting van meester Rumi

Hasna Elbaamrani, Atta de Tolk en Christina Rosalia

In de klas van meester Rumi wordt veel gejuicht! Althans, dat voelt zo, het is een vrolijke bedoening. De meester heeft het ene geniale idee na het andere en de kinderen vinden het geweldig. Hij leest namelijk elke ochtend een gedicht voor. Imran wil ook graag een gedicht schrijven en de klas gaat aan de slag.

Van de papieren harten met de rijmpjes maken ze een slinger, door scholen in de buurt wordt de slinger nog langer. En dan gaan ze viral. Over de hele wereld schrijven kinderen gedichten op hartjes en zo maken ze een grote slinger. Je krijgt ook nog tips hoe je zelf een gedicht kunt maken. Echt een heel lief verhaal waarna kinderen zelf eindeloos aan de slag kunnen gaan.

Superkat

Cora Sakalli en Berber van den Brink

Piek wil een kat, een hele bijzondere kat die niet hoeft te kakken, lange zachte haren heeft, heel groot is, alles doet wat zij wil én kan praten. Ze gaat naar een uitvinder en binnen een week is het gepiept. Als ze ‘m eenmaal heeft is Piek zo blij, en dat is ook niet gek. De superkat is enorm, paars-blauw-rood van kleur en hoeft niet op de kattenbak. Hij kan praten en brengt haar braaf naar school.

Maar na een tijdje blijken aan al deze voordelen toch wat nadelen te kleven. De superkat is niet meer welkom op school, hij is te meegaand, en in de haren komen klitten. Een prachtig, kunstzinnig boek met mooie kleuren en een kloppend verhaal.

Het saaiste boek van de wereld

Cora Sakalli en Berber van den Brink

Het boek ziet er superaantrekkelijk uit met de eenhoorn en de zilveren letters op de voorkant, maar vergis je niet. Het is een heel saai boek. Laat je meenemen door de saaiheid, het wordt ook echt niet minder saai.

Maar je wordt er wel heel vrolijk van. Perfect voor een moment op de dag dat kinderen zich heel erg vervelen. Het doet denken aan Het boek dat niet gelezen wil worden van David Sundin, levensgevaarlijk. Veel plezier met dit oersaaie boek!

voorleesbundels

Verhalen van de Fladdertak

Margaretha van Andel en Marieke Nelissen

Een geniaal opgezet boek waarin een treurwilg in de tuin van boomspecialist De Haksnor (‘groot of klein,/ recht of krom,/ ik hak alles voor u om’) zijn leven en dat van zijn buurtjes probeert te redden door verhalen te vertellen. De haksnor en zijn vrouw willen het best even aanzien, want een pratende wilg, daar valt vast geld aan te verdienen.

Via het wood wide web (het ondergrondse schimmelnetwerk) regelt de wilg verhalen van bomen over de hele wereld. De sprookjes zijn prachtig opgeschreven in beeldrijke taal en met humor. En je wandelt na het voorlezen van dit boek nooit meer met oogkleppen op door een bos.

vanaf 8 jaar

Het begint met een droom

Babs Gons en Femme ter Haar

Soms denk je dat het onmogelijk is om je dromen waar te maken, maar je kunt meer (worden) dan je denkt. Daarom koos spoken-wordartiest en schrijver Babs Gons twintig vrouwen die als voorbeeld kunnen dienen voor kinderen die wel een rolmodel kunnen gebruiken: een café-eigenaar op de Zeedijk, iemand die haar eigen schoonmaakbedrijf begon, een minister-president. Je leest waar de heldinnen als kind van droomden en hoe ze hun dromen hebben waargemaakt.

De verhalen zijn prachtig en poëtisch opgeschreven en zijn makkelijk te lezen of voor te lezen. Een ander boek met hetzelfde idee is van de hand van Joke van Leeuwen. Dat heet Beginnelingen en beschrijft de levens van 24 bekende en minder bekende, maar bijzondere mensen van over de hele wereld. Elke dag een verhaal voor het slapengaan en je dromen kunnen zomaar eens uitkomen!

vanaf 6 jaar

Meer avonturen van de dappere ridster

Janneke Schotveld en Milja Praagman

De dappere ridster is terug op volle sterkte. Ze is nu met de koning getrouwd, maar dat betekent niet dat ze klaar is met het redden van de wereld. Ze helpt een kok met liefdesverdriet, een jongetje dat zijn spreekbeurt niet durft te houden, en zoekt naar een honderdjarig dametje dat is verdwenen.

Na haar heldendaden gaat ze weer aan haar racefiets klussen, want voor een ridster is er altijd werk aan de winkel. De daadkrachtige ridster, de sprankelende toon van Schotveld en de geestige tekeningen van Praagman maken dit boek een feestje om voor te lezen.

vanaf 6 jaar

zelf lezen

Toen mijn broer een robot werd

Emiel de Wild

Tijs’ broer Dennie is overleden, maar na een tijdje komt Dennie terug als robot. Hij slaapt in Dennies kamer, draagt Dennies kleren, speelt met zijn speelgoed. Voor Tijs voelt het als verraad aan zijn echte broer om robot Dennie te accepteren, maar zijn vader en vooral zijn moeder lijken een stuk gelukkiger. Waar gaan de doden naartoe, is er een hemel en zo ja, hoe ziet die er dan uit? Het zijn allemaal vragen die worden gesteld in dit fijne leesboek. Antwoorden krijg je ook, maar je mag zelf kiezen welke. 

vanaf 9 jaar

Stamppot met kogels

Joyce Pool

Het is februari 1945, er heerst honger in Amsterdam tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Hans krijgt de kans om met zijn vriend Herman per schip naar Texel te gaan om aan te sterken, terwijl zijn moeder, vader en zieke zusje in de stad achterblijven. Op het eiland komen ze terecht bij oom Jan, die bevriend lijkt met de Duitsers. Op het eiland is een bataljon van het Duitse leger gestationeerd dat deels bestaat uit Georgiërs (inwoners van de toenmalige Sovjet-Unie). Ze zijn krijgsgevangen genomen en moeten in die hoedanigheid vechten voor de Duitsers. Als het einde van de oorlog nadert, zijn de Georgiërs bang dat ze als deserteur worden gezien door de Sovjets en ze organiseren een opstand tegen de Duitsers. De laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog wordt op Texel gevoerd en Hans en Herman zitten er middenin. Een ontzettend spannend boek over een onbekend stukje geschiedenis. En mocht je nou met vakantie gaan naar Texel, ook voor volwassenen een aanrader.

vanaf 10 jaar

voor meer boekenlijstjes
voor meer brommer op zee