Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Kaliane Bradley, Ana van Es en Mona Høvring.

Kaliane Bradley
Het ministerie van Tijd

Kaliane Bradleys debuutroman Het ministerie van Tijd (Prometheus) heeft veel van een gedroomde guilty pleasure. De Cambodjaans-Britse vertelster krijgt een baan bij een geheime overheidsdienst: ze wordt ‘brug’ (inburgeringsbegeleider) van een van de ‘expats’ die in een tijdreisexperiment naar het Londen van de nabije toekomst zijn gehaald. Haar project, ‘Achttienzevenenveertig’, is de charmante Victoriaanse marineofficier Graham Gore, deelnemer aan een rampzalig afgelopen poolexpeditie. Terwijl ze hem leert omgaan met moderne concepten als stoplichten, Spotify en bacteriën, worden de twee smoorverliefd. Een sf-komedie annex romcom, die zich gaandeweg ook nog tot een spionagethriller ontpopt. Maar bij al die smakelijke popcornopwinding knipoogt Bradley evengoed naar alles van de vluchtelingen- en klimaatcrisis tot de giftige erfenis van het Britse imperialisme.

(Dirk-Jan Arensman)

Ana van Es
De Bagdad-Berlijnexpress

De Oriënt-Express reikte tot aan Constantinopel (Istanbul), maar Agatha Christie schreef haar beroemde detective nog verder zuidwaarts, op het Arabisch schiereiland, waar het traject van de Bagdad-Berlijnexpress (De Bezige Bij) langs Aleppo in Syrië en in Irak langs Mosul, Bagdad en tenslotte Basra aan de Perzische Golf leidt, de ‘poort naar India’. Alles aan deze duizenden kilometerslange treinverbinding was en is (geo)politiek, waarbij kolonisatoren Engeland, Frankrijk en Duitsland elkaar voortdurend dwarszaten, met archeologische opgravingen langs de route als dekmantel, en de regio er met alle geweld onder hielden. Volkskrant-journalist Ana van Es legde het hele treintraject af, ook door het voormalige kalifaat van IS, en verhaalt levendig en boeiend over de vaak onverkwikkelijke en wisselvallige spoorgeschiedenis.

(Maarten van Bracht)

Mona Høvring
Wachtruimte in de Atlantische Oceaan

Olivia is begin twintig en werkt in een metaalsmelterij die doet denken aan een ‘Bijbelse vertelling over de hel’. Haar voeten groeien twee maten door het zware werk en het roet trekt in haar poriën. Ze kan niet loskomen van haar bezitterige moeder en vlucht daarom in een relatie met Kristian, die zo saai is dat ze tijdens de seks nauwelijks wakker kan blijven. Maar dan ontmoet ze Bé en erft ze onverwacht een klein vermogen en een groot huis in Reykjavik. Wachtruimte in de Atlantische Oceaan (Oevers) van de Noorse Mona Høvring is een raadselachtige roman over een grillige jonge vrouw die de kans krijgt een nieuw leven op te bouwen, maar niet goed weet hoe.

(Katja de Bruin)

de boekengids in je mailbox?