Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Hallie Rubenhold, Elizabeth O’Connor, Susie Boyt en Simon Kuper.

Hallie Rubenhold
De vijf van Whitechapel

Áls we al iets denken te weten van de slachtoffers van Jack the Ripper, dan is het dat het prostituees waren. Fout, laat Hallie Rubenhold zien in De vijf van Whitechapel (Boekerij), waarin ze hun levens vakkundig reconstrueert. Een van hen was een Zweedse immigrante die noodgedwongen oplichtster werd. Een tweede struikelde juist toen ze het middenklasseparadijs had bereikt over haar eigen drankverslaving. En, ja, er zat ook één sekswerker bij. Wat ze werkelijk gemeen hadden? Voornamelijk dat ze in de goot belandden omdat ze als vrouw alleen in Victoriaans Engeland vrijwel onmogelijk in hun eigen onderhoud konden voorzien. Schrale troost: louter voetnoten bij de mannelijke ‘legende’ The Ripper zijn ze na dit bevlogen boek niet meer.

(Dirk-Jan Arensman)

Elizabeth O’Connor
Walvistij

In Elizabeth O’Connors schitterde debuutroman, Walvistij (Ambo|Anthos), wordt het doodkalme leventje van de achttienjarige Manod, met haar broer, zus en vissersvader op een afgelegen Welsh eilandje, anno 1938 stevig opgeschud. Eerst door het aanspoelen van zo’n altijd symbolisch geladen zeezoogdier. Vervolgens, veel heviger, door de komst van de Oxford-etnografen Joan en Edward, die de archaïsche, bedreigde levenswijze van eilanders komen boekstaven en de pientere Manod, die als hun tolk en assistente optreedt, ieder op hun eigen manier doen dromen van een totaal ander bestaan op het vasteland. Beschrijvingen van hun verlokkingen en verraad, afgewisseld met Manods gezinsgeschiedenis en neerslagen van de getuigenissen en volksverhalen van haar eilandgenoten, leveren een haast Claire Keegan-achtig geserreerd, poëtisch en hartverscheurend geheel op.     

(Dirk-Jan Arensman)

Susie Boyt
Geliefd en gemist

Verwaarloos je kinderen en ze zullen de rest van hun leven door je geobsedeerd zijn, las Ruth ooit, ‘maar wat als ze jou verwaarloosden?’ Deze zachtmoedige lerares Engels gaat gebukt onder een groot verdriet: haar dochter Eleanor groeide van opstandige puber uit tot een junkie die niets met haar moeder te maken wil hebben. Als ze zelf een kind krijgt, slaagt Ruth erin de baby mee naar huis te nemen. Eindelijk kan ze haar versmade moederliefde kwijt. Susie Boyt weet in haar roman Geliefd en gemist (Van Maaskant Haun) de emoties van deze vrouw volmaakt overtuigend te beschrijven: het verdriet om haar verloren dochter en de constante angst om ook haar kleindochter kwijt te raken. Hartverscheurend prachtig.

(Katja de Bruin)

Simon Kuper
Parijs nu. Wereldstad in verandering

Na Oeganda, Leiden, Zweden, Californië, Berlijn en Londen belandde de Brits-Nederlandse journalist Simon Kuper in 2002 in Parijs en werd haast per ongeluk, met Amerikaanse echtgenote en kinderen, uiteindelijk een duurzaam residerende Parijzenaar en Frans staatsburger. Over dit moeizame en ingewikkeld verlopen traject brengt hij vol vaart en vaak geestig verslag uit in Parijs nu. Wereldstad in verandering (Nieuw Amsterdam). Hij doorgrondt de door gezeten burgerij gehanteerde codes om entre nous te blijven, ziet ‘radicale praat, maar conservatief gedrag’, en ook dat het Parijs van de witte elite sterk verandert door globalisering, gentrificatie, gele hesjes en een pandemie. En de noodzaak van Project Grand Paris om twee miljoen centrumbewoners te verbinden met tien miljoen banlieusards.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?