Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Viet Thanh Nguyen, Benjamin Duerr en Marie NDiaye.

Viet Thanh Nguyen
De man met twee gezichten

Terwijl sinds kort de HBO-serie naar zijn debuutroman De sympatisant (2016) te zien is, verschijnt nu Viet Thanh Nguyens caleidoscopische memoir De man met twee gezichten (Marmer), een boek vol vormexperimenten, tijd- en zijsprongen. Nguyen schrijft erin over zijn jeugd in San José, Californië, nadat zijn ouders in 1975 uit Vietnam vluchtten, zijn ontwikkeling als schrijver, academicus en vader. In essayistische terzijdes maakt hij gehakt van het racisme in wat hij sarcastisch ‘AMERIKATM’ noemt en de ‘afgrijselijke propagandafilms’ waarin Amerikaanse soldaten in Vietnam heldhaftig waren. Naast luchtiger intermezzo’s staan ontroerende odes aan zijn Ba Má (ouders), die met hun kruidenierswinkeltje zijn toekomst mogelijk maakten, voordat Má psychisch bezweek onder haar (oorlogs)trauma’s.

(Dirk-Jan Arensman)

Benjamin Duerr
De droom van Den Haag

De Haagse Vredesconferentie van 1899, de grootste internationale bijeenkomst sinds het Congres van Wenen (1815), werd bijgewoond door per trein aangevoerde diplomaten, juristen en activisten uit 26 landen. Gelet op de toename aan internationale conflicten en dodelijke moderne wapens beoogden de deelnemers niets minder dan een vreedzamere wereld middels ontwapening, regels voor oorlogsvoering en instituties voor internationaal recht. De inspanningen van de belangrijkste gedelegeerden en van invloedrijk vredesactiviste Bertha van Suttner, bekend van Die Waffen nieder!, worden door Nederlands-Duitse diplomaat en jurist Benjamin Duerr beschreven in De droom van Den Haag (Atlas Contact). De Vredesconferentie kreeg een uitgebreide reprise in 1907, uiteindelijk resulterend in het Internationaal Gerechtshof, Strafhof en een Vredespaleis, later gevolgd door Volkenbond en Verenigde Naties.

(Maarten van Bracht)

Marie NDiaye
De wraak is aan mij

Mr. Susane is zo’n vrouw die elke dag angstvallig haar wc schoonmaakt, om zo haar werkster Sharon ‘het geringste contact met mijn intimiteit te besparen’. De verhouding tussen de weinig succesvolle advocaat en de ongenaakbare Mauritiaanse die met man en kinderen in de illegaliteit leeft, is een ongemakkelijke. Als mr. Susane het verzoek krijgt om een vrouw te verdedigen die haar drie kinderen heeft verdronken, roept de echtgenoot van die vrouw bij haar een vage jeugdherinnering op. Marie NDiaye bouwt in De wraak is aan mij (De Geus) de spanning tergend langzaam op en weeft steeds meer draden tussen deze drie vrouwen. Een raadselachtige roman vol ongrijpbare personages, waarin waarheid en verzinsels nauwelijks te onderscheiden zijn.

(Katja de Bruin)

de boekengids in je mailbox?