Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Warren Ellis, Katherine Rundell, Daniel Huhn en S.A. Cosby.

Warren Ellis
Nina Simone’s kauwgom

Ja, het memoir van muzikant/(film)componist Warren Ellis, lid van Nick Cave’s Bad Seeds, gaat echt over Nina Simone’s kauwgom (Lebowski). Over één specifiek stukje zelf. De Australiër zag het zijn idool in 1999 op haar piano plakken tijdens een overrompelend concert in Londen, griste het na afloop van het podium en bewaarde het, gewikkeld in haar bezwete handdoek. Maar het gaat vooral over hoe dat kauwgompje voor hem én anderen een relikwie werd; symbool voor haar genie, de magie van muziek en van het onbeduidende dat soms intense persoonlijke betekenis krijgt. Hoe het op een sokkel werd tentoongesteld in Kopenhagen, vereeuwigd middels zilveren replica’s, uitgedeeld en gekoesterd. Een relaas als Ellis’ kunstenaarsbrein, eigenlijk: tamelijk excentriek, behoorlijk prachtig.

(Dirk-Jan Arensman)

Katherine Rundell
Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan)

Als we niet zo aan egels gewend waren, concludeert Katherine Rundell in een hartverscheurend mooi stukje over ‘een van ’s werelds scherpste en zachtaardigste diertjes’, zouden we duizenden kilometers reizen om ze te zien, ‘puur vanwege hun eigenaardige schoonheid’. De egel is een van de dieren waarover Rundell schrijft in Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan) (Thomas Rap), een ‘betoverend bestiarium’ dat ook nog eens beeldschoon is geïllustreerd. Over gierzwaluwen die in een jaar vijf keer rond de aarde vliegen zonder te landen, over de Groenlandse haai die met gemak zes eeuwen oud kan worden en over de wollige wombat die niet erg atletisch oogt maar Usain Bolt fluitend inhaalt. Een zeldzaam prachtig boek, in alle opzichten.

(Katja de Bruin)

Daniel Huhn
De herovering

Bekend werden de Jewish Brigade en Ritchie Boys, maar Three Troop? Ook deze in Engeland getrainde geheime elite-eenheid van Joodse Duitsers werd ingezet tegen nazi-Duitsland. Manfred Gans alias Freddie Gray was een van hen. Opgegroeid in Borken (vlak over de grens), tijdig naar Engeland gestuurd door zijn ouders die zelf uiteindelijk naar Theresienstadt worden gedeporteerd, neemt Manfred deel aan de invasie in Normandië en wat volgt en vindt Borken verwoest terug. Na vele verdiensten mag hij na de capitulatie per jeep door Duits- en niemandsland naar Theresienstadt. Het loopt wonderwel goed af, samen met z’n jeugdvriendin die hij tien jaar niet heeft gezien, alleen geschreven. Daniel Huhn tekende Manfred enerverende levensverhaal filmisch op in De herovering (Balans).

(Maarten van Bracht)

S.A. Cosby
Vlijmscherpe tranen

In de nieuwe Southern Noir van S.A. Cosby gaan twee ex-criminelen op jacht naar de moordenaar(s) van hun met elkaar getrouwde zoons. Ike ‘Riot’ Randolph is een zwijgzame zwarte hovenier, Buddy Lee Jenkins een alcoholistische redneck, en ook vanwege dat rassenverschil hebben ze tijdens lange pickup-truckritten genoeg zware thema’s te bespreken. Van de last van armoede en (institutioneel) racisme tot hun eigen homofobe houding en het schuldgevoel daarover. Maar voor alles is Vlijmscherpe tranen (The House of Books) toch een smakelijk actiethriller, vol vaart, charmante wisecracks van Buddy Lee en Ike die ergens bloemrijk dreigt: ‘Als ik je hier nog één keer zie, blijft er zo weinig van je over dat ze je in een ziplockzakje kunnen bewaren.’

(Dirk-Jan Arensman)

de boekengids in je mailbox?