Elke week tipt de VPRO Boekengids drie nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Erik Brouwer, Erik Kriek en Trudy Dehue.

Erik Brouwer
Leen Sanders

Erik Brouwer vertelt in Leen Sanders. De bokser die levens redde in Auschwitz (Thomas Rap) het ongelofelijke levensverhaal van deze Joodse Rotterdammer die nationaal en internationaal furore maakte, vrouw en kinderen in Auschwitz vergast wist, maar daar zelf vuistvechtend overleefde en als bevoorrechte blokoudste andere gevangenen bijstond. Levendige sfeertekening in collagestijl van vooroorlogse boksmilieus en leefomstandigheden, gevolgd door een odyssee aan kamphorror tot aan de bevrijding. Zijn oorlogstrauma deed Sanders emigreren naar de VS. Terug in Nederland werd de aanvraag voor een verzetspensioen – met grote vertraging – afgewezen omdat Sanders Amerikaans staatsburger was geworden en men niet wilde geloven dat in Auschwitz verzet kon worden gepleegd. Na zijn overlijden kreeg de oorlogsheld alsnog een ton op zijn rekening gestort. 

(Maarten van Bracht)

Erik Kriek
De kuil

Met prachtverstrippingen van H.P. Lovecraft en de murder ballads in In the Pines (2016) toonde Erik Kriek zich al een liefhebber van de Amerikaanse griezeltraditie. In de graphic novel De kuil (Scratchbooks) waagt hij zich aan een eigen horrorverhaal... op de Veluwe. Daar nemen kunstenares Sara en architect Huub hun intrek in een van een oudoom geërfd (spook)landhuis. Een nieuw begin moet het worden, nadat zes jaar geleden hun zoontje Ruben omkwam bij een ongeluk. Maar in het bos in hun achtertuin is er die mysterieuze kuil vol zwart water, omgeven door ‘Black Witch-graffiti’. Wanneer Sara haar psychofarmaca weggooit en bezoekers en omwonende beginnen te verdwijnen, dendert Kriek af op een klassieke gothic-finale, nachtmerriegruwelijk en vreemd idyllisch tegelijk.

(Dirk-Jan Arensman)

Trudy Dehue
Ei, foetus, baby

Emeritus-hoogleraar wetenschapsonderzoek, oud-Zomergast en auteur van bestseller De depressie-epidemie Trudy Dehue beschrijft in Ei, foetus, baby (Atlas Contact) hoe in de afgelopen eeuwen naar menselijke zwangerschap werd gekeken. Het is een indrukwekkend historisch onderzoek, met als rode draad de macht die mannen uitoefenen over het vrouwenlichaam. Pagina na pagina beschrijft ze de meest verschrikkelijke gruwelijkheden die vrouwen tijdens de zwangerschap en bevalling moesten doorstaan, uit naam van de wetenschap, de geneeskunde en het geloof. Het fysiek lijden is huiveringwekkend, maar de manier waarop de vrouw als minderwaardig wezen werd gezien misschien nog wel erger. Dat leidt onvermijdelijk tot een pleidooi voor zelfbeschikking van de zwangere, iets wat zelfs in deze tijd nog lang niet vanzelfsprekend is.

(Elja Looijestijn)

de boekengids in je mailbox?