De vijf beste bundels van het jaar

28 januari wordt de winnaar van de VSB Poëzieprijs (voor de beste bundel van het afgelopen jaar) bekend gemaakt. In aanloop naar de uitreiking plaatsen we dagelijks een portret van een genomineerde en zes mini-besprekingen van diens bundel.

Piet Gerbrandy is criticus, classicus en dichter. Hij geeft les in Amsterdam maar woont in de Achterhoek. Daar, in zijn huiskamer, vertelt hij over zwemmen, schrijven, en de zeldzame kwartiertjes die hij overhoudt om aan zijn poëzie te werken. Lees en luister hier nog veel meer over zijn bundel Vlinderslag.

Sasja Janssen is dichter en romanschrijver. In Ik trek mijn species aan wilde ze een oorsprongsverhaal vertellen - maar dan een pornografische versie. Lees hier zes verschillende lezingen van de bundel en luister naar een extra fragment over haar veelgebruikte wij-perspectief.

Hester Knibbe is dichter. Voor haar bundel liet ze zich door alles inspireren: van nieuwsberichten over Sietske H. tot oude mythes uit Thebe. Een dichter die goed om zich heen kijkt. Zes jonge recensenten en dichters bogen zich over Archaïsch de dieren. Woensdagnacht is ze te horen in Nooit Meer Slapen.

Alfred Schaffer neemt dagelijks de boemeltrein van Kaapstad naar Stellenbosch, waar hij Nederlands doceert aan de universiteit. Welke invloed heeft Zuid-Afrika op zijn poëzie? De taal, de urgentie en zijn dagelijkse treinreis - hij vertelt er donderdagnacht over in Nooit Meer Slapen. 

Peter Verhelst is regisseur bij NT Gent en schrijver van toneelteksten, romans en poëzie. Vroeger gaf hij les aan slagers en bakkers, tegenwoordig is hij fulltime schrijver. Vrijdagnacht praat hij in Nooit Meer Slapen over het begin van zijn bundel Wij totale vlam.

 VPRO Nooit Meer Slapen
Elke werknacht van 00.00 tot 02.00 uur

Elke dag een nieuwe dichter op vpro.nl/boeken.

Maandag: Piet Gerbrandy
Dinsdag: Sasja Janssen
Woensdag: Hester Knibbe
Donderdag: Alfred Schaffer
Vrijdag: Peter Verhelst