Write Now! 2014

Afgelopen zondag 22 juni vond de finale van schrijfwedstrijd ‘Write Now!’ plaats. De 19 jarige Sacha Hilhorst won met haar verhaal ‘Vlees en bloed’ de juryprijs. Sacha won een MacBook, een coachingstraject van literair agentschap Sebes & Van Gelderen en optredens op het Wintertuinfestival en het Geen Daden Maar Woorden Festival. De publieksprijs ging naar Esa Denaux.

Winnares Sacha Hilhorst

Winnares Sacha Hilhorst

Write Now! wordt sinds 2000 georganiseerd en is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste schrijfwedstrijden voor Nederlandstalige jongeren. Literair talent tussen de 15 en 24 jaar uit Nederland, Vlaanderen en Suriname wordt opgeroepen teksten van maximaal 2000 woorden op te sturen. Uit de elf regionale voorrondes komen elf winnaars. Deze winnaars zijn de eerste finalisten. Later voegen zich daar nog eens vier tweede of derde prijswinnaars aan toe, die zich met een wildcard voor de finale plaatsen.

Waar sommige prijsuitreikingen zich beperken tot een bepaald genre, moedigt Write Now! elke vorm van literaire uiting aan. Proza, poëzie, toneelteksten: alles is welkom. Een tekst wordt onder andere beoordeeld op stijl, taalgevoel en verbeeldingskracht. Niet alleen winnen opent deuren voor deelnemers. Hoewel de juryprijswinnaar er vandoor gaat met een MacBook, meerdere optredens en een coachingstraject bij een literair agentschap, krijgen alle deelnemers handvatten aangereikt om hun talent nog verder te ontplooien. Tijdens de voorrondes en ook tijdens de finale zijn er workshops en lezingen van schrijvers uit het werkveld. Dit jaar werd ook de Parade bezocht: bij uitstek een plek voor opkomend talent. Het moge duidelijk zijn dat de gehele wedstrijd in het teken staat van talentontwikkeling.

Jonge schrijvers in het voetlicht plaatsen is natuurlijk hartstikke sympathiek, maar dat het ook relevant is om aandacht te schenken aan jong talent bewijst de lijst van voorgaande winnaars van Write Now!. Daar staan inmiddels gevestigde namen tussen als Ernest van der Kwast, Niña Weijers, Maartje Wortel en vele anderen. Wie weet welke jonge schrijvers zich daar nog bij zullen voegen.

Meer lezen


De website
van Write Now!

Het juryrapport van Write Now! 2014 geschreven door oud winnares Lize Spit. 

Sacha Hilhorst, winnares van Write Now! 2014 bevindt zich niet in slecht gezelschap. Veel oud deelnemers en winnaars van Write Now! kunnen tegenwoordig beschouwd worden als gevestigde schrijvers. Klik hier door naar items over voorgaande winnaars, finalisten, deelnemers.