Vier nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van lesbiennes tot lijken

Cover Up: Body Brokers

Amerikaans - oplichters

Ze bestaan echt: Body Brokers, makelaars die handelen in lichamen bestemd voor medisch onderzoek, uiteraard door de overheid streng gereguleerd.

Megan Hess en haar moeder Shirley van Sunset Mesa Funeral Home in Montrose, Colorado rekten die regels echter op, enkel om hun dure levensstijl te bekostigen. Potentiële klanten werden verleid met financiële voordelen en mooie verhalen over wetenschappelijk onderzoek in de medische wereld om na hun overlijden donor te worden. Dit ging acht jaar goed tot de FBI een bizarre ontdekking deed: de as van een dierbare die nabestaanden lieten onderzoeken bleek een mengsel van meerdere lichamen te zijn. Een nadeel van deze podcast is de hoeveelheid reclame wanneer je geen abonnement hebt.

Gay girl gone

Canadees – lbthiq+

Het is 2011 en het internet speelt een belangrijke rol in het ontluiken van de Arabische lente. In Damascus woont Amina. Ze is jong, knap en lesbisch en schrijft onverbloemd op haar blog over haar avonturen en over hoe het is om als queer persoon onder een onderdrukkend regime te leven. Aan de andere kant van de wereld, in Montreal, valt Sandra voor haar charmes en de twee krijgen een langeafstandsrelatie. Amina wordt steeds beroemder en krijgt zelfs een interview in The Guardian, maar dan verdwijnt ze ineens. Journalisten en fans doen wat ze kunnen om haar te redden. Maar is Amina wel wie ze zegt dat ze is? Journalist Samira Mohyeddin van de Canadese omroep CBC vertelt het pijnlijke verhaal.

The History of Curb Your Enthusiasm

Amerikaans - cultuur

Helaas is de comedyserie Curb Your Enthousiasm van Larry David (bedenker en producent van Seinfeld) na 23 jaar aan zijn laatste seizoen begonnen, maar gelukkig is er nog de podcast The History of Curb Your Enthusiaism. Jeff Garlin en Susie Essman, in de serie ruziënde echtgenoten Jeff en Susie, blikken nu gemoedelijk terug op iedere aflevering: de aanleiding voor de soms bizarre plots, de productie, en beroemde gastacteurs als Bob Odenkirk (Better Call Saul), komen langs om terug te blikken op hun veelal geïmproviseerde optreden. Ondanks de neiging van Jeff om Susie continu te onderbreken (‘Oh, and by the way’) een heerlijk kijkje in de keuken. A pretty, pretty, pretty good podcast…
 

Het apparaat

Nederlands – persoonlijke verhalen

Frans Pollux combineert zijn ruime ervaring als verteller en muzikant met journalistiek onderzoek. In zijn nieuwe serie heeft hij al die kwaliteiten nodig, en dan moet hij nog steeds alle zeilen bijzetten. Het apparaat is waarschijnlijk zijn meest ambitieuze podcastproject tot nu toe.
Het apparaat uit de titel is een mysterieuze machine, waarmee hij kennismaakte toen hij zijn dochter van school ging halen. Op het schoolplein werd hij aangesproken door een man, die een filmpje liet zien van een uitvinding die de potentie heeft om onze maatschappij fundamenteel te veranderen. De machine spot echter wel met alle natuurwetten, en bovendien wil de uitvinder al snel niets meer met Pollux te maken. Dit alles moedigt de podcastmaker echter alleen maar aan en hij stort zich op een onderzoek, waarbij hij zijn hele Venlose vriendengroep inzet. Pollux koppelt vrolijk van alles aan elkaar: allerlei vormen van energie, natuurkunde, carnaval en een relatiecrisis.

de podcastgids in je mailbox?