Podcastmaker Sam van Raalte neemt de luisteraar mee op avontuur in het nieuwe seizoen van De ondergrond. Hij ontdekt onder meer het verhaal achter de veroordeelde vuurwerkyoutuber Poolse Zebra.

Wanneer podcastmaker Sam van Raalte en zijn collega Bruno voor een klus in het buitenland verblijven, vertelt Bruno tussen neus en lippen door dat hij een taakstraf aan het volbrengen is. Van Raalte vraagt door, en zijn collega blijkt opeens een soort vuurwerkgod te zijn. Een enigmatisch figuur die virale video’s maakte van vuurwerkbommen van honderd kilo, en nog niet zo lang geleden honderdduizenden abonnees telde op zijn YouTube-kanaal. Hij was een van de populairste gezanten van de vuurwerkliefhebbergemeenschap, totdat zijn Youtube-kanaal opeens verdween. Zijn naam: Poolse Zebra. Wat is er met hem gebeurd?

Het is de eerste aflevering van een nieuw seizoen De Ondergrond, een podcast die Van Raalte in eigen beheer maakt. Hierdoor kan hij zijn liefde en fascinatie voor lukrake en uiteenlopende verhalen botvieren, zonder taaie eindredacteuren die hameren op een urgent en actueel haakje. Sams vertrekpunt: vreemde zaken uit zijn eigen leven, of verhalen die hij ergens in zijn omgeving heeft meegekregen. Dat hij kiest voor opmerkelijke verhalen waar hij van opveert, hoor je ook terug in de manier waarop hij het verhaal presenteert: met een hoop tamtam en grinnikend van plezier. Het belooft een vreselijk goed verhaal te worden, vertrouw mij nou maar, lijkt hij de luisteraar te willen zeggen.

Hoewel de verhalen willekeurig lijken, is er een gemeenschappelijke noemer te ontdekken: de rauwe rand. Een nalatenschap van het soort verhalen dat werd gemaakt bij zijn voormalige werkgever Vice. Drugs, mysterieuze verdwijningen, ontvoeringen, oorlog, rappers, terroristen. In het eerste seizoen zoekt Van Raalte bijvoorbeeld alles uit over trip- én wondermiddel ibogaïne en wat dit te maken heeft met een Nederlandse vrouw, die wordt gezocht door het Openbaar Ministerie. In een andere aflevering spreekt hij een rapper uit Nijmegen die met iconische Amerikaanse hiphoppers als Wu Tang Clan en Nas heeft samengewerkt, maar in Nederland nauwelijks bekend is. Over een vriend van zijn broertje die naar Syrië afreisde om daar tegen IS te vechten, maakte hij een tweeluik.

Van Raalte laat in de introductie van het nieuwe seizoen weten dat hij zijn baan heeft opgezegd om luisteraars vaker mee te kunnen nemen op allerhande Ondergrond-avonturen. Dat is zijn droom, zegt hij. Zijn opzwepende toon verklapt: het tweede seizoen wordt weer hartstikke spannend, vertrouw hem nou maar.

de podcastgids in je mailbox?