De Heineken-ontvoering houdt de gemoederen nog altijd bezig. Een podcast van Follow the Money gaat op zoek naar het verdwenen losgeld.

Veertig jaar geleden werden biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. De toestand liep behoorlijk uit de hand, want pas na drie weken waren de twee mannen weer vrij. Er werd 35 miljoen gulden losgeld betaald, waarvan een deel werd teruggevonden in de bossen bij Zeist. Acht miljoen is echter nog altijd spoorloos. Journalistiek platform Follow the Money ging op zoek naar dit geld. Harry Lensink schreef er met Wim van de Pol een boek over en met Sophie Blok maakte hij een podcast, die op de site van FTM en bij Podimo te horen is.

Acht miljoen gulden is natuurlijk veel geld, maar het gaat de journalisten vooral om de reconstructie van een van de spraakmakendste zaken van Nederland. De misdaad houdt de gemoederen nog altijd bezig, mede omdat dit de eerste kennismaking was met een van de gevaarlijkste criminelen van Nederland: Willem Holleeder. Geïnspireerd door gangsterfilms besloot hij samen met drie vrienden om een van de rijkste mannen van Nederland te ontvoeren, tevens de oud-werkgever van zijn vader. De kruimeldieven groeiden uit tot grote namen in de onderwereld. 

Over de ontvoering en de nasleep zijn talloze artikelen, boeken en films verschenen. Wat voegt deze podcast dan nog toe? In de eerste aflevering moeten er veel feiten opnieuw uitgelegd worden en komt het verhaal wat langzaam op gang. Maar langzamerhand komen de troeven op tafel. Ten eerste zetten de makers op een mooie manier originele geluidsopnamen uit de tijd in. Verder hebben ze een bijzonder interview met een van de ontvoerders zelf: Jan Boellaard. Hij was degene die de cellen bouwde in de loods in het Amsterdamse westelijk havengebied, waar Heineken en Doderer opgesloten zaten. Hij heeft een zwaar leven gehad en is wat moeilijk te verstaan, maar het blijft bijzonder om zijn ervaringen uit de eerste hand te horen. Daarna komt ook Gerard Holleeder aan het woord, de broer van Willem die normaal gesproken ook nooit interviews geeft. Hij probeert in de luwte te leven, wat met zijn beruchte achternaam maar matig lukt.

Bovendien staat Follow the Money bekend om zijn grondige financiële onderzoek. Verschillende theorieën over wat er met het losgeld gebeurd kan zijn worden onderzocht. De makers beloven dat ze in de laatste aflevering een goed beeld kunnen geven waar die miljoenen guldens uiteindelijk gebleven zijn.

de podcastgids in je mailbox?