Thorn de Vries is een vriend van Koos

Thorn de Vries is acteur en dragking en speelde onder meer in SpangaS en de film ANNE+. Samen met partner Mandy Woelkens maakte hen de podcast CoupleGoals, waarin ze andere queer-stellen interviewen over relaties. Hieronder vind je vijf van Thorns favoriete lees-, kijk- en luistertips.

Vies, geil en losgeslagen

In de Koos-podcast bespreek ik met hosts Atze en Yuki wat Dirty Lines zo een ontzettend leuke en lekkere serie maakt.

Dirty Lines vertelt het verhaal van de opkomst van de betaalde sekstelefoonlijnen in Nederland in de jaren tachtig. Je krijgt een heerlijk tijdsbeeld van een Amsterdam dat nog vies, geil en losgeslagen was, maar bovenal een lekker vlotte serie die goed wegkijkt en smaakt naar meer. 

In deze aflevering van de VPRO Koos Podcast vertel ik waarom deze geslaagde Netflix-originial zowel voor mij als mijn ouders leuk is, hoe het zit met hetero- en white-washing van de housescene, en waarom ik deze serie juist na corona zo nodig had. Klik hier om direct naar Netflix te gaan, of klik op de link hieronder voor de Koos-podcast.

Jong en fucked up zijn

Let op: geen lichte kost. Maar ook een van de mooiste series die ik ooit zag.

Euphoria vind ik zo’n prachtige serie. De cameravoering, belichting, cinematografie en het acteerwerk maken deze HBO-knaller tot een kunstwerkje op zich. Maar let op: het is geen lichte kost. De thema’s – verslaving, depressie, toxic liefde, jong en fucked up zijn – komen hard binnen en laten zien wat de worstelingen zijn van deze generatie. 

In de serie volgen we Rue (Zendaya Coleman), een drugsverslaafde tiener, en haar medeleerlingen. Rue slikt en snuift maar al te graag van alles, een overdosis en een zomer in een afkickkliniek stoppen haar niet. Toch heb je te doen met haar en hoop je dat ze haar leven weer op de rit krijgt. Romantiseert Euphoria drugsgebruik, of leert de kijker juist over de gevolgen?

Er staan twee seizoenen op HBO, en via de link hieronder kun je de trailer bekijken: dan weet je gelijk of het iets voor je is. 

Hyperrealistisch en bizar

Een van de beste en spannendste fictiepodcasts die Nederland rijk is.

Staatsgeheim is een vierdelige podcast over een verhaal dat niet echt gebeurd is, maar wat zomaar waar zou kúnnen zijn. Als luisteraar raak je verstrikt in een spannend verhaal dat wel wat weg heeft van een complottheorie. Fictie en realiteit lopen steeds meer door elkaar, maar omdat het over hedendaagse thema’s gaat, is deze podcast juist hyperrealistisch en bizar tegelijkertijd.

Het gaat over student Max die samen met een wildvreemde 21 dagen de wildernis ingestuurd voor een sociaal podcastexperiment. Maar de werkelijke aanleiding voor het experiment blijkt anders dan gedacht. 'Dit is een podcast die nooit gemaakt had mogen worden' – met die mysterieuze en spannende promotekst prikkelden makers Harm Duco Schut en Loek Hennipman veel luisteraars, en terecht: ik vond het een onvergetelijke podcast. Deze zomer komen ze trouwens met een nieuwe fictiepodcast, zin in! 

meer tips van Koos?

Download gratis de app en krijg elke dag 5 verse tips die je direct kunt kijken, luisteren of lezen. Wil je meer? Voor 1,- euro per maand krijg je toegang tot het hele archief. Word jij ook een vriend van Koos?

► Leer Koos kennen of download gelijk de app.

Lachen om racisme

Gesprekken over racisme en ongelijkheid zijn meestal serieus. En moeilijk. Maar niet in sketchprogramma Seef spees.

Ik vind het altijd leuk als jonge makers de kans krijgen om iets nieuws te doen, en dat is precies gebeurd bij het satirische sketchprogramma Seef Spees. Idee voor het programma komt van Clarice Gargard en Hasna El Maroudi van het feministische platform Lilith Magazine, die geen ervaring hadden met het maken van satire. Maar toch durfde de VPRO het aan. 

Seef spees doet een goeie poging om de samenleving een spiegel voor te houden. Verschillende makers met verschillende culturele achtergronden werkten eraan mee, en allemaal fileerden ze de Nederlandse samenleving. ‘We maken soms harde grappen, maar het zijn wel grappen met een doel,’ vertelde regisseur Giancarlo Sanchez in een interview met VPRO Gids.

Het programma is vooruitstrevend en er worden geen consessies gedaan om bij een megapubliek in de smaak te vallen. De ene grap is misschien beter dan de andere, maar alleen al voor de aanstekelijke glimlach van Daniël Kolf zou ik gaan kijken. 

Sterren-interviews

Praten met acteurs en sterren over hun werk is altijd leuk. Helemaal als ze daar ruim een uur de tijd voor krijgen.

Off Camera is een geweldige podcast waarin fotograaf en regisseur Sam Jones – die onder meer covershoots deed met Barack Obama en Bob Dylan – een uur lang in gesprek gaat met acteurs, artiesten en andere creatievelingen. De ene na de andere A-ster schuift bij hem aan: Robert Downey Jr, Michael B Jordan, Olivia Wilde.

Jones maakte in totaal 12 seizoenen en meer dan 200 afleveringen. Via de website kun je struinen in dit heerlijke, eindeloze archief – er zit vast wel iemand bij naar wie jij nieuwsgierig bent. De aflevering met de inmiddels overleden acteur Chadwick Boseman maakte diepe indruk op mij, dus die vind je via de link hieronder.