Veertig jaar lang stonden er in de rubriek Achterwerk, achterop de VPRO Gids, brieven van kinderen en jongeren. Vol vragen, problemen, wensen en frustraties. Sommige hilarisch, andere hartverscheurend. In deze podcast onderzoekt voormalig Achterwerkredacteur Elja Looijestijn wat er met de briefschrijvers en hun brieven is gebeurd.

Op bijna elke Achterwerk staat een brief die de ene kant heel herkenbaar is, maar tegelijk heel veel vragen oproept. Hoe is het nu met die kalverliefde, die droom om balletdanseres te worden, die zorgen om de aarde? Elja Looijestijn ging op zoek naar de briefschrijvers uit het verleden en meer dan eens bleek dat een brief op Achterwerk meer teweeg had gebracht dan ze ooit had kunnen vermoeden.

Deze podcast brengt de vrolijke, ontroerende en aangrijpende verhalen achter Achterwerkbrieven. Ze geven een beeld van de tijd waarin ze geschreven werden, een kennismaking met bijzondere briefschrijvers en antwoord op die brandende vraag: hoe is dat afgelopen?

abonneer je op de podcast

Seizoen 2

Een tak in bed

Op veler verzoek: Pina (9) schrijft dat ze met een tak in bed slaapt. Ze heeft de tak ook een naam gegeven: Ilona. We zoeken Pina (en de tak!) op.

luister naar de aflevering

Ik wil de liefde

De zestienjarige Rosa klaagt in 1999 op de achterkant van de VPRO Gids dat jongens alleen op seks uit zijn, terwijl ze zelf droomt van romantisch samen naar de sterren kijken. Jacob reageert op haar brief.

luister naar de aflevering

Euthanasie

In de brief die Isolde (13) in 1985 schreef aan de rubriek Achterwerk staat dat haar moeder is overleden door euthanasie. Haar vader had de stekker eruit getrokken, schrijft ze. Een heftig verhaal, waarom schreef ze dat?

luister naar de aflevering

Ik weet niet hoe

Brugklasser Jacob wil uit de kast komen als homo, maar krijgt de woorden niet over zijn lippen. Michiel (18) heeft dat proces net achter de rug en geeft hem een simpele maar doeltreffende tip.

luister naar de aflevering

Ik wil moslim worden

In deze aflevering van Achterwerk aandacht voor een brief uit 1997. De achttienjarige Annebregt heeft een Marokkaanse vriend en wil zich bekeren tot de islam. Hoe is het afgelopen met haar geloof en haar relatie?

luister naar de aflevering

Jongen met echt lang haar

Kevin is fan van indianen en heeft daarom zijn haar laten groeien. Hij wordt vaak geplaagd en daarom wil hij contact met andere jongens met lang haar.

luister naar de aflevering

Mijn vader is een Griek

Als Linda 15 is, krijgt ze te horen dat haar vader niet haar biologische vader is. Haar moeder raakte zwanger na een onenightstand op vakantie.

luister naar de aflevering

Seizoen 1

Ik word moeder

Desiree was 19 en zwanger toen ze in 1994 vol optimisme een brief aan Achterwerk schreef over haar aanstaande moederschap. Ze verwachtte na de bevalling haar school af te maken en ook weer lekker te gaan feesten. Haar dochter Sanne leest voor het eerst de brief die haar moeder toen schreef.
Beluister de aflevering 

Niet veilig

Schrijver Tobi Lakmaker belandde op zijn tiende in een diepe existentiële crisis toen hij besefte dat het leven eindig is. Hij kreeg een vreselijke angstaanval en bleef een week thuis van school. Het was een brief op Achterwerk in 2004 die hem er weer bovenop hielp. Maar wat stond er precies in en wie schreef hem? 
Beluister de aflevering 

Zelf programmeren

Wilmer vraagt zich als elfjarige af wat er zo leuk is aan spelletjes spelen op de pc. Zelf programmeert hij liever, en hoopt leeftijdsgenoten te vinden die ook programmeren. Later komt hij er chattend op internet achter dat zijn brief uit 1995 grote gevolgen heeft gehad.
Beluister de aflevering 

Balletacademie

De tienjarige Iboya verhuisde in 1980 van Amersfoort naar Amsterdam omdat ze aangenomen was op de balletacademie. Het strenge regime en de lange dagen vielen haar niet mee, maar ze schrijft: ik hou van ballet dus ik blijf het doen!!! Zal ze haar droom om ballerina te worden hebben waargemaakt?
Beluister de aflevering 

Niet verlegen

De veertienjarige Liset voelt zich in 1982 een buitenbeentje op school. Ze heeft weinig vrienden en hangt liever rond in de punkscene. Maar op een dag komt er in de biologieles een nieuwe stagiair lesgeven. Ze is op slag verliefd en verzint een list om bij hem op te vallen.
Beluister de aflevering 

Een meisje dat Robin heet

Door de komst van het internet gaat het vanaf 2013 steeds slechter met de rubriek Achterwerk: er komen minder brieven binnen. Gelukkig voor redacteur Elja is er iemand die onder de naam ‘Een meisje dat Robin heet’ wekelijks adviezen instuurt. Maar wie is deze Robin eigenlijk?
Beluister de aflevering 

Achterwerk podcast wordt gemaakt door

Maker: Elja Looijestijn
Research: Niels Hoeben
Eindredactie: Rosa van Toledo
Mixage: Sam Huisman
Productie: Madeleine Somer
Illustraties: Moker Ontwerp
Muziek: Aafke Romeijn

meer podcasts van VPRO Gids