Veertig jaar lang stonden er in de rubriek Achterwerk, achterop de VPRO Gids, brieven van kinderen en jongeren. Vol vragen, problemen, wensen en frustraties. Sommige hilarisch, andere hartverscheurend. In deze podcast onderzoekt voormalig Achterwerkredacteur Elja Looijestijn wat er met de briefschrijvers en hun brieven is gebeurd.

abonneer je op de podcast

Op bijna elke Achterwerk staat een brief die de ene kant heel herkenbaar is, maar tegelijk heel veel vragen oproept. Hoe is het nu met die kalverliefde, die droom om balletdanseres te worden, die zorgen om de aarde? Elja Looijestijn ging op zoek naar de briefschrijvers uit het verleden en meer dan eens bleek dat een brief op Achterwerk meer teweeg had gebracht dan ze ooit had kunnen vermoeden.

Deze podcast brengt de vrolijke, ontroerende en aangrijpende verhalen achter Achterwerkbrieven. Ze geven een beeld van de tijd waarin ze geschreven werden, een kennismaking met bijzondere briefschrijvers en antwoord op die brandende vraag: hoe is dat afgelopen?

Ik word moeder

Desiree was 19 en zwanger toen ze in 1994 vol optimisme een brief aan Achterwerk schreef over haar aanstaande moederschap. Ze verwachtte na de bevalling haar school af te maken en ook weer lekker te gaan feesten. Haar dochter Sanne leest voor het eerst de brief die haar moeder toen schreef.
Beluister de aflevering 

Niet veilig

Schrijver Tobi Lakmaker belandde op zijn tiende in een diepe existentiële crisis toen hij besefte dat het leven eindig is. Hij kreeg een vreselijke angstaanval en bleef een week thuis van school. Het was een brief op Achterwerk in 2004 die hem er weer bovenop hielp. Maar wat stond er precies in en wie schreef hem? 
Beluister de aflevering 

Zelf programmeren

Wilmer vraagt zich als elfjarige af wat er zo leuk is aan spelletjes spelen op de pc. Zelf programmeert hij liever, en hoopt leeftijdsgenoten te vinden die ook programmeren. Later komt hij er chattend op internet achter dat zijn brief uit 1995 grote gevolgen heeft gehad.
Beluister de aflevering 

Balletacademie

De tienjarige Iboya verhuisde in 1980 van Amersfoort naar Amsterdam omdat ze aangenomen was op de balletacademie. Het strenge regime en de lange dagen vielen haar niet mee, maar ze schrijft: ik hou van ballet dus ik blijf het doen!!! Zal ze haar droom om ballerina te worden hebben waargemaakt?
Beluister de aflevering 

Niet verlegen

De veertienjarige Liset voelt zich in 1982 een buitenbeentje op school. Ze heeft weinig vrienden en hangt liever rond in de punkscene. Maar op een dag komt er in de biologieles een nieuwe stagiair lesgeven. Ze is op slag verliefd en verzint een list om bij hem op te vallen.
Beluister de aflevering 

Een meisje dat Robin heet

Door de komst van het internet gaat het vanaf 2013 steeds slechter met de rubriek Achterwerk: er komen minder brieven binnen. Gelukkig voor redacteur Elja is er iemand die onder de naam ‘Een meisje dat Robin heet’ wekelijks adviezen instuurt. Maar wie is deze Robin eigenlijk?
Beluister de aflevering 

Achterwerk podcast wordt gemaakt door

Maker: Elja Looijestijn
Research: Niels Hoeben
Eindredactie: Rosa van Toledo
Mixage: Sam Huisman
Productie: Madeleine Somer
Illustraties: Moker Ontwerp
Muziek: Aafke Romeijn

meer podcasts van VPRO Gids