Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal o.a. een komisch moordmysterie met Jon Hamm en een Oscarwinnend kostuumdrama.

Confess, Fletch

Confess, Fletch bewijst dat luchtig niet automatisch zielloos hoeft te betekenen. En hoewel de film technisch gezien onderdeel van een franchise is – in de jaren tachtig waren er al twee films gebaseerd op Gregory Mcdonalds Fletch-boeken – is Confess, Fletch geen routinematige studiofilm. Een charmante Jon Hamm speelt onderzoeksjournalist annex amateurdetective Irwin “Fletch” Fletcher, die verwikkeld raakt in een moordmysterie terwijl hij een kunstroof probeert op te lossen. Het mysterie is van secundair belang, want het plezier komt van Fletchs ontmoetingen met een stel excentrieke personages. Regisseur Greg Mottola (Superbad, Adventureland) is van plan een vervolgfilm te maken.

Elizabeth

De eerste koningin Elizabeth van Engeland begon haar leidinggevende baan onzeker als 25-jarige in een bankroet land, met levensgevaarlijke intriganten om iedere hoek, en eindigde 45 jaar later gepokt en gemazeld. De Indiase regisseur Kapur laat de luxe van de beelden afspatten. De duistere kanten van het rijk worden het mooist gepersonifieerd door Christopher Eccleston, die de vuige hertog van Norfolk speelt. Cate Blanchett in de titelrol blinkt eveneens uit. Zeven Oscarnominaties, waaronder voor Blanchett en Eccleston, maar alleen die in de categorie 'beste make-up' werd verzilverd. In 2007 verscheen het iets minder sterke vervolg Elizabeth: The Golden Age.

Moving On

Zwarte komedie van Paul Weitz waarin het dynamische duo Jane Fonda en Lily Tomlin (Grace & Frankie) twee oude vrienden speelt die elkaar weer tegenkomen op de begrafenis van hun gezamenlijke vriendin Joyce. De begrafenis haalt herinneringen naar boven van oude liefdes, roept wraakgevoelens op, maar vooral ook veel vragen. Waar de plot soms vrij rechttoe rechtaan aanvoelt, schuilt er onder de zwarte humor een diepere laag. De vergankelijkheid van het leven, trauma’s die nooit helemaal verdwijnen en hoe je als mens niet terug kunt, maar wel verder. En hoe dat samen beter gaat dan alleen. De chemie tussen de acteurs is aanstekelijk en ondanks een bepaalde voorspelbaarheid weet de film toch een gevoelige snaar te raken.

Terug van weggeweest: Arrival

Wanneer twaalf ruimteschepen verspreid over de wereld neerstrijken, sturen de desbetreffende landen topteams naar de schepen om contact te leggen met de aliens. In het Amerikaanse team zit linguïste Louise Banks (Amy Adams), die de aliens het best van iedereen lijkt te begrijpen. Al denken met name de Chinezen daar heel anders over. Grote-mensen-film - gebaseerd op kort verhaal 'Story of Your Life' van Ted Chiang - is eerste uitstapje in het sf-genre van regisseur Denis Villeneuve en zeer geslaagde vingeroefening voor diens Blade Runner-reboot Blade Runner 2049.

Laatste kans: Quiet Place part II

Deze film is nog maar tot 27 apri te zien

De onverwachte kaskraker A Quiet Place (2018) was een fijn, klein griezelfilmpje over een gezin dat wordt bedreigd door blinde monsters met een gevaarlijk scherp gehoor. De film schreeuwde niet om een vervolg, maar kreeg er uiteraard toch een. Dat gaat verder waar deel één ophield: moeder en kinderen ontvluchten hun boerderij en gaan op zoek naar andere overlevenden. De mix van intense spanning en aandoenlijk drama werkt nog steeds erg goed, en het grotere speelveld biedt de nodige variatie, maar de makers vallen wel wat in herhaling. Later dit jaar verschijnt een spinoff-film, getiteld A Quiet Place: Day One. A Quiet Place Part III staat gepland voor volgend jaar.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.