Afgelopen nacht zijn de Oscars uitgereikt, met als grote winnaars Oppenheimer en Poor Things. Een aanzienlijk deel van de winnende films staat al op de verschillende streamingdiensten: bekijk hieronder waar ze precies te zien zijn.

Enkele van de winnaars van de 96ste uitreiking van de Academy Awards draaien momenteel nog in Nederland in de bioscoop, waaronder Poor Things (Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol) en The Zone of Interest (Oscar voor beste internationale film), maar het merendeel van de bekroonde films is al te streamen.

Hieronder zie je een overzicht van welke films hebben gewonnen en waar je de prijswinnende films kunt gaan kijken. 

Oppenheimer

Winnaar van zeven Oscars (o.a. beste film, regie en cinematografie)

Indrukwekkende biopic over J.Robert Oppenheimer, de ‘vader van de atoombom’. Van zijn studententijd in Engeland in de jaren twintig, waar hij Bohr en de kwantummechanica leerde kennen, tot de geheime verhoren in de jaren vijftig, toen de gevierde wetenschapper verdacht werd van communistische sympathieën. Alles komt voorbij, maar zwaartepunt is het ontwikkelen, bouwen en tot ontploffing brengen van de atoombom in Los Alamos, New Mexico. Zoals altijd bij Nolan (Inception, Interstellar, Dunkirk) is Oppenheimer een visueel spektakelstuk geworden (de prachtige beelden zijn van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema), maar Nolan gunt ons ook een kijkje in het gekwelde brein van Oppenheimer zelf, die wist dat de wereld na zijn uitvinding voorgoed veranderd was. Verkozen tot VPRO Cinema's Film van het Jaar 2023.

Oppenheimer is te streamen op o.a. Pathé Thuis, Apple TV+ & Prime Video. Vanaf 21 maart is de film exclusief te zien op SkyShowtime.

Anatomy of a Fall

Winnaar van één Oscar (beste originele scenario)

Wanneer de man van de beroemde schrijfster Sandra Voyter (Sandra Hüller, in topvorm) dood wordt aangetroffen voor hun chalet in de Franse Alpen, zijn er maar twee verklaringen: moord of zelfmoord. Van de bovenste verdieping naar beneden geduwd door Sandra of zelf gesprongen. In de rechtszaak die volgt zal de waarheid – met een cruciale rol voor hun elfjarige, zo goed als blinde zoon – naar boven komen. Of niet... Heerlijk cerebrale mix van rechtbankfilm en familiedrama, vol puntige dialogen, schurende personages en onmogelijke dilemma’s. Verrassend strak geregisseerd door Triet, die hiervoor vooral kluchtige films (oa Sibyl) maakte. Winnaar van de Gouden Palm op Cannes 2023.

Anatomy of a Fall (Anatomie d'un chute) is te streamen op o.a. Cinetree, Picl, Pathé Thuis, Prime Video & Apple TV+

American Fiction

Winnaar van één Oscar (beste aangepaste scenario)

Intelligente satire over literatuurdocent en auteur Thelonious 'Monk' Ellison (Jeffrey Wright), die een nepboek schrijft om de witte literaire wereld en hun obsessie met stereotypische zwarte boeken een spiegel voor te houden. De film van debuterend scenarist-regisseur Cord Jefferson is een soort satirisch Paard van Troje. De openlijke kritiek op de boekenwereld van begin 2000 verhult een slinks metacommentaar op de huidige obsessie in Hollywood met ‘Oscar-baity middenfilms’ over de persoonlijke strubbelingen van de elite. Ironisch genoeg werd American Fiction genomineerd voor vijf Oscars. Gebaseerd op de roman Erasure van Percival Everett.

American Fiction is te streamen op Prime Video

Barbie

Winnaar van één Oscar (beste originele nummer)

Wanneer überpop Barbie (Robbie, die de film ook produceerde) zich ondanks de plastic perfectie in Barbieland – dat volledig gerund wordt door vrouwen – toch ongelukkig voelt, vertrekt ze naar de echte wereld. Op zoek naar antwoorden. Daar ontdekt ze samen met leeghoofd Ken (Gosling), die stiekem met haar is meegegaan, dat in de echte wereld mannen de baas zijn. Wat grote gevolgen zal hebben voor Barbieland. De vele boodschappen in de film (over inclusiviteit, feminisme en het patriarchaat), waren voor regisseur en co-schrijver Gerwig duidelijk belangrijker dan een meeslepend verhaal. Met als resultaat een bij vlagen geïnspireerd, maar uiteindelijk nogal rammelend geheel.

Barbie is te streamen op o.a. HBO Max, Pathé Thuis, Prime Video & Apple TV+

20 Days in Mariupol

Winnaar van één Oscar (beste documentaire)

Indrukwekkend verslag in woord en beeld van de Oekraïense Associated Press-journalist Mstyslav Tsjernov en zijn Oekraïense collega Jevgeni Maloletka, die vast kwamen te zitten in de stad en zich, als enige vertegenwoordigers van de internationale pers, bijna drie weken lang midden in het strijdgewoel bevonden. Twee jaar later en nog lang daarna zal vooral dankzij hen niet het abstracte getal 25.000 in herinnering blijven, maar wel het beeldmateriaal na de aanval op onder meer de kraamkliniek van Marioepol, dat de vernietigingsdrang van Poetins barbaarse strijdplan schrijnend illustreert.

20 Days in Mariupol is te streamen op NPO Start

The Wonderful Story of Henry Sugar

Winnaar van één Oscar (beste live action short)

Korte film gebaseerd op een wonderlijk verhaal van de Britse schrijver Roald Dahl: Henry Sugar (Benedict Cumberbatch) is een verwende rijkaard, die een boek onder ogen krijgt waarin staat beschreven hoe ene Imdad Khan (Ben Kingsley) kon zien zonder zijn ogen te gebruiken. Voor kijkers die nog niet bekend zijn met het werk van Wes Anderson gaat het waarschijnlijk veel te snel, maar voor de geoefende Anderson-kijker is het weer smullen. En helaas ook zo weer voorbij, want The Wonderful Story of Henry Sugar duurt alles bij elkaar slechts 39 minuten. Vanwege die korte lengte ongeschikt voor de bioscoop, maar wel prima op zijn plek op Netflix.

The Wonderful Story of Henry Sugar is te zien op Netflix

The Last Repair Shop

Winnaar van één Oscar (beste korte documentaire)

Sinds 1959 biedt Los Angeles haar leerlingen gratis muziekinstrumenten en gratis reparaties van muziekinstrumenten aan. Los Angeles is verreweg de grootste en een van de laatste Amerikaanse steden die dit nog doet. In The Last Repair Shop geven documentairemakers Kris Bowers en Ben Proudfoot een kijkje achter de schermen in het nietszeggende magazijn in het centrum van de stad waar een steeds kleiner wordend groepje toegewijde vakmensen meer dan 80.000 muziekinstrumenten van leerlingen repareert.

The Last Repair Shop is te zien op Disney+

Meer over de Oscars

Meer over de Oscarwinnende films

elke vrijdag