Bovenop een dak, aan het water of in het bos: deze zomer zijn er weer tal van films in de buitenlucht te bewonderen. Bekijk hieronder het overzicht van openluchtfilmfestivals door het hele land.

Aalten

KIEK Open Air Film
In het Cultuur- en Natuurpark Sealing Valley (Beele Campus) wordt op 15 juli 's middags animatiefilm Coco vertoond en in de avond Good Luck To You, Leo Grande. Ook zijn er drankjes en warme snacks te koop. De opbrengsten van de openluchtvoorstellingen gaan naar het goede doel. Toegang voor volwassenen is € 12,50 en voor kinderen €5. De tickets zijn verkrijgbaar via de website.

15 juli - klik hier voor meer informatie

Amsterdam

Pllek - Films with a View | Sunscreenings 
Films with a View | Sunscreenings is het filmprogramma van Pllek in samenwerking met Outdoor Cinema en Beefeater Gin. Elke dinsdagavond wordt een openluchtfilm vertoond, mits het mooi weer is. Een ticket kost negen euro en van tevoren reserveren is niet mogelijk.

13 mei t/m 27 juni - klik hier voor meer informatie
 

Cinetree Forest Filmfestival
In augustus presenteert Cinetree een aantal mooie, bijzondere films in het Amsterdamse Bostheater. Tijdens de Cinetree filmavonden wordt het Amsterdamse Bos omgetoverd tot een magische openluchtbioscoop. Tickets kosten € 15,00, bekijk de website voor de programmering.

12 en 13 augustus - klik hier voor meer informatie

Movies at the Hermitage
Deze nazomer vertoont de Hermitage Amsterdam tien dagen lang films in de binnentuin. Iedere film wordt ingeleid door een voorprogramma en een filmquiz, waarbij je leuke prijzen kan winnen. Tickets kosten € 16,50 per persoon.

9 augustus t/m 11 augustus - klik hier voor meer informatie

Pluk de Nacht Amsterdam
Een van de grotere openluchtfestivals met gratis toegankelijke filmvertoningen. Pluk de Nacht heeft een interessante programmering met films die ten onrechte niet (of nauwelijks) in de bioscoop te zien zijn geweest. Voor entree, een strandstoel en een gratis drankje betaal je € 11,-.

11 augustus t/m 19 augustus - klik hier voor meer informatie

World Cinema Festival Amsterdam
Het World Cinema Festival vertoont films uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika van vaak jonge regisseurs. De meeste vertoningen vinden in de bioscoop plaats, maar er zal ook één open air-voorstelling zijn bij Cinema de Vlugt.

22 t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie

Sunsets - Eye Filmmuseum, 23 t/m 27 augustus

Sunsets bij Eye
Bij zonsondergang kun je in het park bij het Eye-museumgebouw kijken naar films uit verschillende Eye-programma’s, zoals Previously Unreleased, Badlands, Restored & Unseen en Eye Classics. Toegang is 5 euro, maar wel op basis van een reservering via de website

23 t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie

West Beach Filmfestival
Het West Beach Filmfestival aan de Sloterplas keert in september terug voor de feestelijke 20ste editie. Naast een groot aanbod van zowel klassieke als recente films uit binnen- en buitenland krijgt ook aanstormend filmtalent een podium. Houd hun Facebook- of Instagram-pagina in de gaten voor de exacte data en de programmering.

september - klik hier voor meer informatie

Amstelveen

Cinema Amstelveen on Tour
Deze zomer komt Cinema Amstelveen on Tour vier weekenden langs in vier wijken in Amstelveen. Ze zetten een stoel voor je klaar en je krijgt er een koptelefoon bij voor de optimale filmbeleving in de buitenlucht, op een heel groot scherm. De locaties zijn: Het oude dorp, Westwijk, Stadsplein & Uilenstede. Gratis voor jongeren t/m 27 jaar. Let op: het aantal plekken is beperkt en vol=vol). Tickets online reseveren.

30 juni t/m 16 september - klik hier voor meer informatie

Apeldoorn

Vue Openlucht Filmfestival
Midden op de Veluwe in Stadspark Berg & Bos in Apeldoorn worden films in de buitenlucht vertoond. Het programma staat op hun website. Toegang via ticketverkoop.

11 t/m 19 augustus - klik hier voor meer informatie

Buitenfilms bij Gigant
Op het Van Reekumplein tussen Gigant en Coda kun je deze zomer terecht in de buitenbios. Bekijk hier het filmprogramma. Tickets voor de buitenfilms zijn verkrijgbaar bij de kassa van Gigant en online.

10 augustus t/m 19 augustus - klik hier voor meer informatie

Arnhem

Focus op het dak - openluchtcinema
Met een drankje in je hand en de wind door je haren kun je op het dak van Focus films kijken. Het filmprogramma varieert van actuele films en exclusieve voorpremières tot echte klassiekers, en van documentaires tot animatie.

vanaf 14 juli t/m 27 - augustus klik hier voor meer informatie

Bloemendaal

Cinema Caprera
Caprera en de Schuur presenteren ook dit jaar weer Cinema Caprera, waarbij je naar de mooiste films kan kijken in het prachtige openluchttheater in Bloemendaal. Drie uiteenlopende films zullen er worden getoond, elk voorzien van een randprogrammering. Tickets kosten € 19,50 en zijn te verkrijgen via de website.

Het filmprogramma voor 2023 is nog niet bekend

Natlab Buitenfilm Festival Eindhoven - 14 juli t/m 3 september

Breda

Sunset Cinema
Al een aantal jaar is Sunset Cinema een vaste waarde tijdens de zomermaanden in Breda. En dit jaar is de buitenbios grootser dan ooit. Vanaf 4 augustus zijn er op 10 unieke locaties in Breda weer de mooiste films te zien. Reguliere tickets kosten € 11 maar als scholier/student betaal je slechts € 7,50. Tickets zijn te koop via de website.

4 augustus t/m 2 september - klik hier voor meer informatie

Brielle

Brielsche Aap
In de laatste week van de zomervakantie organiseert de filmwerkgroep van BREStheater een openluchtbioscoop bij de Brielsche Aap. Bij de vesting van Brielle kun je samen met het hele gezin, je partner of met vrienden in de open lucht genieten van de films. 

18 en 19 augustus - klik hier voor meer informatie

Den Bosch

Buitenbios Verkadefabriek
Op de binnenplaats van de Verkadefabriek kunnen bezoekers twee maanden lang de nieuwste films en filmklassiekers bekijken. Bij regen wordt de film naar binnen verplaatst. Toegang kost € 11,50 (voor supporters € 10,50). Zowel online te koop als aan de kassa.

6 juli t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie

Den Haag/Scheveningen

Buitenbioscoop aan Zee
In september tovert museum Beelden aan Zee het dakterras van het museum om tot buitenbioscoop. Geniet met een gin-tonic of uitgebreide borrelplank van de Britse klassiekers The Boat That Rocked (2009) en The Remains of the Day (1993), ter gelegenheid van de tentoonstelling van Henry Moore.

15 en 16 september - klik hier voor meer informatie

Deurne

Nacht van het Witte Doek
De Nacht van het Witte Doek is een meerdaags openluchtfilmfestival in het centrum van Deurne.  Verschillende soorten films, van Top Gun: Maverick tot Close, zullen gedurende het festival te zien zijn. Toegang is gratis en het is niet mogelijk om plekken van tevoren te reserveren. 

24 t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie

Deventer

Film aan de IJssel
Een groot bioscoopscherm, een fijne nazomeravond, strandstoeltjes, zitzakken, kaarslicht, fakkels, een kwalitatieve film, koptelefoons, lekkere hapjes, fijne mensen en drankjes uit de barcontainer. Zomaar wat ingrediënten van de filmavonden bij Meadow op het Deventer Stadsstrand. 

begin september - klik hier voor meer informatie

MIMIK
Vanaf september kan je bij MIMIK verschillende films in de buitenlucht bekijken, van feelgoodfilms tot klassiekers. Informatie over de voorstellingen, tijden en tickets worden in juli bekend gemaakt. 

14, 15, 16 september - klik hier voor meer informatie

Rooftop Cinema in Groningen - 14/21 juni, 5/19 juli en 2 augustus

Doetinchem

Buitenfilm Festival
Van woensdag 16 tot en met vrijdag 18 augustus draait Filmhuis Amphion op drie verschillende locaties in Doetinchem weer films in de openlucht. Het Buitenfilm Festival wordt afgetrapt bij Stadion de Vijverberg met de film Triangle of Sadness op woensdag, op donderdag wordt Presque vertoond bij bij Hotel Villa Ruimzich en het festival wordt afgesloten met A Star Is Born bij De Bleek (Locatie Festival Achterland).

16 t/m 18 augustus- klik hier voor meer informatie

Dordrecht

Film in de Achtertuin
Zes avonden lang kun je in de Kloostertuin genieten van komedie, liefde in verschillende gedaanten, zomervibes, feel good, misdaad en drama tijdens (hopelijk) mooie zomeravonden. Er wordt geadviseerd om je eigen stoel of kleed mee te nemen.

4 t/m 25 augustus- klik hier voor meer informatie

Eindhoven

Natlab Buitenfilm Festival
Voor de zesentwintigste keer organiseert Natlab een openluchtfilmfestival waar de meest romantische, vrolijke, spannende, aangrijpende en muzikale films worden vertoond. Toegang is gratis, maar vergeet niet een eigen stoel mee te nemen. Het programma wordt binnenkort bekendgemaakt. 

data onbekend - klik hier voor meer informatie

Enschede

15 Minutes After Sunset
Ook in Enschede kun je in de buitenlucht genieten van klassiekers, bij Concordia en Stanislaus Brewskovitch. Elke derde dinsdag van de maand, om 15 minutes after sunset. De films die vertoond worden zijn Edward ScissorhandsThe Life Aquatic with Steve ZissouSexy Beast en La La Land.

elke derde dinsdag van de maand - klik hier voor meer informatie

Geldrop

ZomerAvondBuitenFilm 
Ook dit jaar organiseert Filmhuis Hofdael weer ZomerAvondBuitenFilms bij het kasteel van Geldrop. Toegang tot het kasteelpark en de films is gratis. De films starten steeds na zonsondergang.

10, 17 en 24 augustus - klik hier voor meer informatie

Gorinchem

Internationaal Film Festival Gorinchem
In de maanden juli en augustus vindt het Internationaal Film Festival Gorinchem plaats. Dit jaar zijn er negen filmavonden op vier verschillende locaties onder de sterrenhemel: in de wijk, in het Natuurcentrum, op de Stadswall en bij Slot Loevestein. Toegang kost € 12,50 en de tickets zijn verkrijgbaar via de website.

13 juli, 14/15 juli, 10/12 augustus & 25/27 augustus - klik hier voor meer informatie

Groningen

Rooftop Cinema
Op 45 meter hoogte een te gekke film kijken onder de sterrenhemel met uitzicht over de skyline van Groningen, wie wil dat nou niet? Kom op het dak van Forum Groningen genieten van een volledig verzorgde avond en een geweldige film. Voor € 25 krijg je een filmticket, een hapje én een drankje. En voor € 59,50 koop je een Rooftop Cinema Royale ticket (filmticket, een welkomstdrankje, een meergangen-diner passend bij de film en een pauzedrankje).

14/21 juni, 5/19 juli en 2 augustus - klik hier voor meer informatie

Harderwijk

Strandeiland Film Festival
Eind augustus organiseren Filmhuis Harderwijk en restaurant Walhalla een nieuwe editie van het Strandeiland Film Festival. Het programma is momenteel nog niet bekend.

24, 25 en 26 augustus - klik hier voor meer informatie

Bosbios in Hilversum, 16 juni t/m 27 augustus

Hilversum

Bosbios
Op Buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum kun je ‘s zomers midden in het bos – zodra de schemering invalt – mooie films zien waar je hart vanzelf warm van wordt, die je hoop geven of juist stof tot nadenken. Het is ook mogelijk om vooraf te komen eten of borrelen in de moestuin. Georganiseerd in samenwerking met Cinetree en Filmtheater Hilversum. Tickets kosten €19,50 per film.

16 juni t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie

Dudokpark
Op zaterdag 19 augustus keert de gratis openluchtfilm in Dudokpark terug. Met muziek, een foodtruck, en een geweldige film. Vanaf 19:30 uur kun je een plekje zoeken (neem een stoeltje of een klein kleedje mee) en rond 21:30 uur begint de film.

19 augustus - klik hier voor meer informatie

Hoorn

Cinema Oostereiland
In Hoorn organiseert Cinema Oostereiland dit jaar in samenwerking met de Hoornse Stadsfeesten de derde editie van festival Oosterslag (film & live muziek), met verschillende screenings en op 31 augustus een optreden van Spinvis. Houd de website en o.a. Facebook in de gaten voor het programma. 

29 augustus t/m 2 september - klik hier voor meer informatie

Lochem

Markt
In Lochem zijn op de kleine markt op zaterdag 15 juli en op zaterdag 12 augustus films in de openlucht te zien. In juli wordt Finding Your Feet vertoond, in augustus Knor en West Side Story. Neem plaats op een van de vele terrassen of neem je eigen stoel mee. De toegang is gratis.

15 juli & 12 augustus  - klik hier voor meer informatie

Maastricht

Lumière Open Air Festival
Films kijken onder de sterrenhemel, wat wil je nog meer? Kies uit een wervelende mix van spraakmakende premières, 90's klassiekers, re-releases en documentaires tijdens het Lumière Open Air Festival. Reguliere tickets kosten € 10, maar als student of met een CJP-pas krijg je € 3,50 korting. Alle prijzen zijn terug te vinden op de website

16 t/m 27 augustus - klik hier voor meer informatie

Jekerdal
Ook dit jaar gaat Cinema Mobile weer de wei in het Jekerdal in, op 7 juli, 4 augustus en 8 september. Kaarten à € 8 p.p. zijn te verkrijgen bij Cobben SPAR supermarkt op de Glacisweg in Maastricht. Degenen van buiten Maastricht kunnen cash afrekenen op de avond zelf. De eerste film die dit jaar vertoond wordt is De Patrick (7 juli).

7 juli, 4 augustus en 8 september - klik hier voor meer informatie

Meerssen

Films in het park
De Vrienden van de Bibliotheek Meerssen verzorgen deze zomer weer openluchtfilms in het Proosdijpark. Zo wordt op 5 augustus de film Tulipani vertoond. Voorafgaand aan de film is er muziek (Flinthill Souvenirs). De entree is gratis voor iedereen maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Neem gerust zelf stoelen, dekens en versnaperingen mee. Raadpleeg de Facebookpagina voor de actuele info en updates.

8 juli t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie

Nijmegen

C-NIMMA, an outdoor cinema experience
Genieten van oude klassiekers en frisse nieuwkomers op de Waalkade in Nijmegen tijdens een zwoele zomeravond, op een zitzak of strandstoel. Je hebt de keuze tussen een Early Bird ticket van € 17,79 of een reguliere ticket van € 15,79-. Let op, de kaarten zijn bijna uitverkocht.

7 t/m 13 augustus - klik hier voor meer informatie

LUX Open Air
Eind augustus organiseert Arthouse LUX gratis filmvertoningen op het Mariënburgplein. Het programma is een ode aan actrice Tilda Swinton: de films die vertoond worden zijn Burn After ReadingOrlandoWe Need to Talk about KevinOnly Lovers Left Alive en A Bigger Splash.

22 t/m 26 augustus - klik hier voor meer informatie

Oosterhout

Slotpark
Op zaterdag 16 september wordt het Slotpark voor de achtste keer door JCI Oosterhout omgetoverd tot een grote openluchtbioscoop. Welke film er die avond wordt gedraaid is momenteel nog niet bekend.

16 september - klik hier voor meer informatie

Roffa Mon Amour in Rotterdam - 16 t/m 27 augustus

Rotterdam

Movies at the Beach
Samen met Pleinbios en Film in de Buurt organiseert De Maaskantine dit jaar een bioscoop op hun stadsstrand, onder de noemer Movies at the Beach. Elke vrijdagavond wordt een film vertoond, van juli tot en met september. 

14 juli t/m 15 september -  klik hier voor meer informatie

Roffa Mon Amour
Op de elfde editie van openluchtfilmfestival Roffa Mon Amour, in de concrete art garden van Brutus, komen zowel films van nieuwe makers als bekendere titels langs. Filmtickets kosten 11 euro. Tot 23 juni is het ook nog mogelijk om je aan te melden voor de jongerenjury.

16 t/m 27 augustus -  klik hier voor meer informatie

Terrasbios
LantarenVenster organiseert dit jaar een intieme buitenbioscoop op het terras aan de Rijnhaven: Terrasbios. Vanaf 16 augustus vertoont LantarenVenster vier weekenden op een rij films op het grote doek op het terras aan het water. Op het programma staan klassiekers en zomerse hoogtepunten van het afgelopen seizoen. In het openingsweekend, Latin American Weekender, zie je Latijns Amerikaanse films, hoor je live cumbiamuziek en kan je salsadansen tijdens Salsa aan de Haven.

16 augustus t/m 9 september-  klik hier voor meer informatie

Schiedam

Film in 't Park

In het oudste stadspark van Nederland, Park de Plantage is ook dit jaar iedereen welkom om te genieten van films in de buitenlucht. Tickets kosten € 7,50. Het is mogelijk om ter plekke bier, wijn en fris te bestellen. 

1, 2 en 3 september - klik hier voor meer informatie

Terschelling

Terschelling Openlucht Filmfestival
Tien avonden achter elkaar kun je uiteenlopende feelgoodfilms bekijken op de Zandafgraving achter Camping Wulp langs de Badweg naar Paal 8. Toegang is op ticketbasis en het programma wordt binnenkort bekend gemaakt via Facebook.

4 t/m 13 augustus  - klik hier voor meer informatie

Terschelling Openlucht Filmfestival, 5 t/m 14 augustus

Tilburg

Pop Up Cinema & De Nieuwe Vorst - Zomerfilms
In de tuin van Theater de Nieuwe Vorst kunnen bezoekers in augstus elke donderdagavond op een dekentje in het gras naar films kijken. Het volledige filmprogramma komt binnenkort te staan op hun website. Voor het zomerprogramma wordt het Pay what you want-principe gehanteerd: je bepaalt zelf wat je betaalt.

3/10/17/24 augustus  - klik hier voor meer informatie

Utrecht

Rooftop Cinema Leidsche Rijn
Op een dakterras met uitzicht over de skyline van Utrecht worden dit jaar weer films vertoond door Pathé Utrecht Leidsche Rijn. Van vette actie tot romantische komedie en van sci-fi tot drama. Toegang via ticketverkoop.

6 juli t/m 17 augustus - Klik hier voor meer informatie

Pluk de Nacht Utrecht
Pluk de Nacht strijkt niet alleen in Amsterdam, maar ook in Utrecht neer. De films worden binnenkort bekend gemaakt via de website. Een ticket kost € 11 en is inclusief een drankje.

11 augustus t/m 19 september - klik hier voor meer informatie

Open Air Movie Night
Slachtstraat, Springhaver en LHC presenteren op vrijdag 11 augustus een nieuwe Open Air Movie Night op De Neude, dit keer met moderne klassieker Le fabuleux destin d'Amélie PoulainZitplaatsen zijn beperkt dus neem je eigen stoeltje, kussen of kleedje mee. Toegang is gratis. Drankjes to go zijn te verkrijgen in Slachtstraat Filmtheater.

11 augustus - klik hier voor meer informatie

Vlieland

Podium Vlieland
De hele zomervakantie (op dinsdag en zaterdag) kun je gratis films kijken in de openluchtbioscoop van Vlieland. Bij slecht weer wordt de film in een overdekte zaal vertoond. Toegang is gratis maar vol = vol.

9 juli t/m 30 augustus - klik hier voor meer informatie

Vlissingen

Strandbioscoop
Filmfestival Film by the Sea organiseert in samenwerking met Zandpaviljoen Pier 7 een openluchtvoorstelling. De Strandbioscoop is gratis toegankelijk en een kaartje reserveren is niet nodig. De film start om 20.30 uur. De film die dit jaar vertoond wordt is Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl.

15 september - klik hier voor meer informatie

Zwolle

Fraterhuis + Stadsfestival
Filmtheater Fraterhuis organiseert in augustus buitenfilmvoorstellingen ‘in de achtertuin’ op het Celeplein. De exacte data worden binnenkort bekendgemaakt op hun website.

Daarnaast vertoont het Fraterhuis op 2 september een bijzondere film in de buitenlucht tijdens het het Stadsfestival.

augustus + 2 september 2023

Ontbrekende evenementen?

Mis je filmvertoningen in de buitenlucht in bovenstaand overzicht, of organiseer je zelf een openluchtfilmfestival? Klik hier om de redactie van VPRO Cinema te mailen.

elke vrijdag