VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een romantisch debuut uit Senegal, Nicolas Cage als droomman en een Mexicaans drama.

Banel & Adama (Ramata-Toulaye Sy)

Wanneer in een afgelegen dorpje in Senegal de echtgenoot van Banel in een put valt en overlijdt, moet volgens goed gebruik diens broer Adama zijn plaats innemen. Voor Banel prettig, want zij is al van jongs af aan verliefd op Adama. Maar wanneer de twee vervolgens onafscheidelijk zijn en Adama zijn plichten als dorpshoofd begint te verzaken, zijn de dorpsbewoners niet langer blij voor het verliefde stel.

VPRO Cinema (★★★★) 'Tijdloos en betoverend'
NRC (★★★★) 'Poëtisch debuut'
de Volkskrant (★★★★) 'Opvallend krachtige film'
The Guardian (★★★) 'Impressive piece of work'

Dream Scenario (Kristoffer Borgli)

Doodgewone professor en eenzame loser Paul Matthews (Nicolas Cage) wordt van de ene op de andere dag een viral celebrity wanneer hij plots verschijnt in de dromen van miljoenen mensen. Maar dan nemen de nachtelijke verschijningen een duistere wending en veranderen ze in gruwelijke nachtmerries.

VPRO Cinema (★★★) 'Hilarische scènes'
NRC (★★★★) 'Surrealistische tragikomedie vol slimmigheden'
The Guardian (★★★★) 'Nicolas Cage is at his very best'
Filmkrant 'Slimme metakomedie'

El Eco (Tatiana Huezo)

In het afgelegen Mexicaanse dorp El Eco, hoog boven op een heuvel, heeft een kleine gemeenschap zich genesteld te midden van uitgestrekte natuur. Het is voor iedereen in het dorp hard werken. De kleindochters moeten voor hun grootouders zorgen, maar tegelijkertijd dromen ze over een leven ver weg van hun alledaagse leven in het dorp. 

VPRO Cinema (★★★) Liefdevol, gevoelig, documentair portret'
NRC (★★★) 'Escapisme in een ongehaaste derde wereld-idylle'
de Volkskrant (★★★) 'Gevoelig, vluchtig groepsportret'
Filmkrant 'Groot bewustzijn van tijd'

Bonnard, Pierre et Marthe (Martin Provost)

Als de schilder Pierre Bonnard op een dag de raadselachtige Marthe ontmoet, is hij op slag verliefd. Ze zijn onafscheidelijk en leven een idyllisch bestaan. Dit verandert wanneer Pierre de jonge kunststudente Renée ontmoet; een ontmoeting die Marthe ertoe drijft haar lot in eigen handen te nemen.

VPRO Cinema (★★) 'Gebrek aan chemie tussen hoofdrolspelers'
NRC (★★) 'Frivole, masculiene kunstenaarsfilm'
de Volkskrant (★★) 'Onbehouwen biopic'
Trouw (★★) 'Het kabbelt maar voort'

Re-release: Les Misérables (Tom Hooper)

Filmbewerking van de succesmusical naar het beroemde boek van Victor Hugo. Over Jean Valjean, de voorwaardelijk vrijgelaten brooddief die opklimt tot burgemeester, de door armoede tot prostitutie gedwongen Fantine, en haar door Valjean geadopteerde dochter Cosette.

VPRO Cinema (★★★) 'Realisme en theatraliteit'
NRC (★★★) 'Romantisch spektakel'
The Guardian (★★★★) 'A colossal effort'

No Way Up (Claudio Fäh)

Wanneer hun vliegtuig neerstort in de Stille Oceaan en aan de rand van een onderwaterravijn tot stilstand komt, zitten Ava en een handvol overlevenden vast in de cabine. Ava moet het opnemen tegen bloeddorstige haaien en de moed vinden om de overlevenden van de crash in veiligheid te brengen.

de Volkskrant (★★) 'Personages zijn flets'
Het Parool 'Tamme, fantasieloze slasher'

elke vrijdag