De prijswinnaars van IFFR 2023

Publieksfavoriet

In de eindstand van de publieksprijs staat het Marokkaanse drama The Blue Caftan op de derde plaats. Begrijpelijk, want het is een prachtig intiem drama over de driehoeksverhouding die ontstaat tussen de homoseksuele kleermaker Halim, diens nieuwe protegé Youssef, en Halims vrouw Mina. Regisseur Maryam Touzani: ‘The Blue Caftan is een film over liefde. Liefde in al zijn complexiteit. En over verschillende manieren van liefhebben. Want er is niet maar één manier van liefhebben.’

Chinese oplossingen voor Rotterdamse wooncrisis

Een radicaal idee voor de Rotterdamse wooncrisis: filmmaker Gyz la Rivière ziet potentie in het volbouwen van het havengebied met woonflats. In zijn documentaire Malin TV, te zien op IFFR, laat La Rivière zien dat de relatie tussen China en Rotterdam groter is dan we denken. En dat een oplossing die werkt voor Shenzhen ook voor de Nederlandse stad kan werken. Cesar Majorana zoekt de maker op.

Artikelen

IFFR-films bij de NPO (winnaars van de VPRO Big Screen Award)

Festivalpodcast

IFFR in het kort

Na twee online edities zal de de 52ste editie van International Film Festival Rotterdam eindelijk weer op locatie plaatsvinden. Naast honderden filmvertoningen zijn er ook meerdere Big Taks, o.a. met de gevierde Franse cinematograaf Hélène Louvart en winnaar van de Robby Müller Award 2023, Pacificition-regisseur Albert Serra, Steve McQueen, die zijn nieuwste kunstwerk Sunshine State op IFFR presenteert, de International Coalition for Filmmakers at Risk en een discussie onder leiding van Girls on Film, een filmpodcast vanuit vrouwelijk perspectief.

VPRO Cinema op Facebook en Twitter