Bizar beest: reuzenmanta

Elmar Veerman
bizar beest natuur indrukwekkend
Wat is de slimste vis ter wereld? Misschien is het de reuzenmanta, een zeegigant waar niets normaals aan te ontdekken is.

Met 135 gram heeft de reuzenmanta, een rog die tot 7 meter breed en 3 ton zwaar kan worden, de grootste hersenen van alle vissen. Ter vergelijking: een witte haai komt niet verder dan zo'n 45 gram. En, zeggen duikers die er ervaring mee hebben, manta's gedragen zich net zo nieuwsgierig en speels als dolfijnen. Hoe intelligent zijn ze? Da's niet echt te meten, maar ze schijnen zichzelf te kunnen herkennen in een spiegel.

 

Andrea Marshall had als jonge biologe maar één ontmoeting met een manta nodig om te besluiten al haar energie op ze te richten. Er was nog maar heel weinig over deze dieren bekend. Marshall ontdekte een tweede soort manta, vond uit dat ze veel verder en dieper zwommen dan werd gedacht en nog duizend dingen meer. De BBC volgde haar een jaar lang en maakte daar een prijswinnende documentaire over. Negen jaar geleden alweer, maar nog altijd prachtig om te zien. Toch liever een korte clip? Hier dan.