Scherpe potloden en geborduurde billen

Elja Looijestijn
illustratie podcast interview
De Potloodcast schetst een beeld van bekende illustratoren.

Illustratoren geven in beeld commentaar op de wereld om zich heen. In De Potloodcast blijkt dat veel van hen ook prima met woorden uit de voeten kunnen. Jellie Brouwer (bekend van Kunststof) interviewt in deze podcast van de Illustratie Ambassade elke maand een illustrator aan de hand van vijf beelden die ze zelf uitkiezen. Die beelden kun je in de podcast natuurlijk niet zien, maar wel op de website.

 

Ook zonder beeld begrijp je waar het over gaat: hun jeugd, hun invloeden, de eerste schreden op het illustratorenpad en de belangrijkste thema’s in hun werk. Zo vertelt Loes Faber in de nieuwste aflevering over haar klassieke VPRO-opvoeding met een belangrijke rol voor Theo &Thea, en over haar project over vrouwelijke kunstenaars, waar ze zes jaar van haar leven in stak. 

 

Ook de aflevering met Jip van den Toorn is een aanrader; de vrouw die op haar 28ste al de belangrijkste beeldcolumnist van Nederland is, maar ook lekker kussens borduurt met piemels en mannenbillen. Zij heeft in het gesprek net zo veel humor, zelfspot en scherpte als in haar tekeningen. Luister die aflevering via de link hieronder.

Elke dag vijf verse tips om te kijken, lezen of luisteren