Bizar beest: het Trumpmotje

Elmar Veerman
bizar beest dieren humor
Een nieuw ontdekt motje is vernoemd naar de opvolger van Barack Obama. Vermoedelijk niet door een bewonderaar.

Een vriend van me bestudeert beroepshalve zweefvliegen. Hij heeft al tientallen soorten als eerste beschreven. En als je dat doet, mag je ze ook hun officiële wetenschappelijke naam geven. Zo hebben zijn vriendin en kinderen ieder een eigen soort gekregen. Ik ken ze, en ze lijken niet op zweefvliegen. Maar meestal proberen biologen de uiterlijke kenmerken van een nieuw beestje wel in de naam te verwerken.

 

De ontdekker van het Californische motje Neopalpa donaldtrumpi ging zo te werk. Vlinderkenner Vazrick Nazari bracht het nieuws deze week naar buiten: de koddige witte schubben op het kopje van het motje hadden hem doen denken aan het kapsel van Donald Trump. En misschien waren het wel de genitaliën die hem helemaal overtuigden van de naam die hij in gedachten had: die zijn klein, vergeleken met die van een verwante soort.

 

Flauwe grap? In elk geval een manier om aandacht te krijgen voor een motje dat niemand normaal gesproken een blik waardig zou gunnen. Lees meer over het beestje – en de dieren die naar Barack Obama zijn vernoemd – bij Motherboard, via de link onderaan. Of duik in de echte wetenschappelijke beschrijving, als je echt mottenminnend bent.