Bizar beest: driepootvis

Elmar Veerman
bizar beest dieren video
Een dier op drie poten, dat is natuurlijk een vis. De driepootvis.

'Als het een beest was geweest, had-ie verschillende biotopen gehad. Vlees noch vis, zeg maar. Dat vond ik wel een grappig idee.' Aldus Erik de Jong over zijn artiestennaam Spinvis, in een interview van 15 jaar geleden. Hij wist kennelijk niet dat de spinvis echt bestaat. Nou vooruit, in het Nederlands heet hij tegenwoordig driepootvis, in het Engels tripod spiderfish. Het is een diepzeebeest dat zijn dagen slijt in kou en eenzaamheid. 

 

Of dagen? Dat speelt niet echt een rol, want waar hij leeft is het altijd donker. De driepootvis wacht, doodstil staand op de zeebodem, op voedsel dat vanzelf langskomt. Op drie 'poten' dus. Eigenlijk zijn dat opgepompte uitsteeksels van zijn vinnen, tot drie keer zo lang als z'n lijf, die hij bliksemsnel kan laten leeglopen als hij wegzwemt.

 

De kans dat je met zo'n leven een partner tegenkomt is klein, maar daar heeft deze vis iets op gevonden: een genderneutraal bestaan. Elke driepootvis is zowel man als vrouw, dus bij een ontmoeting is het altijd prijs. En mocht dat er nou niet van komen, ook geen man (m/v) overboord, want dan bevrucht de vis gewoon zelf z'n eitjes. Onbemande onderzeebootjes ontmoeten af en toe een driepootvis. En dat levert mooie beelden op. Bekijk de volle 46 seconden via de link hieronder.