Bizar beest: potto

Elmar Veerman
bizar beest dieren raar
Deze wollige halfaap beweegt als een kameleon, heeft een ridicuul kleine wijsvinger en waar zijn die puntige nekwervels voor?

De potto heeft geen directe familie (of misschien toch: mogelijk bestaat hij stiekem uit meerdere soorten). Het is een halfaap van minder dan twee kilo. Een heel verre verwant van de lemuren van Madagaskar, zoals het vreemde vingerdier met z'n bizar lange middelvingers. Maar dit beestje heeft juist een extreem korte vinger: zijn wijsvinger is een stompje. Waar is dat goed voor? Niemand weet het, maar de evolutie doet zoiets niet voor niets.

 

Ook vrij raadselachtig zijn de puntige nekwervels. Een potto die zich aangevallen voelt, schijnt zich te verdedigen door zijn kop naar voren te buigen en de belagers met die punten te lijf te gaan, maar dat kan ook een broodje halfaap zijn. Potto's leven in de dichte bossen van Centraal- en West-Afrika, waar ze 's nachts jagen op vruchten en kleine dieren. Je ziet ze zelden in dierentuinen, maar ze hebben wel potto's in Cincinnati (VS). Kijk maar even.