Bizar beest: kunstzinnige kogelvis

Elmar Veerman
bizar beest dieren video
Goed, het is maar een onopvallend visje. Maar hij maakt iets heel bizars.

Bijna twintig jaar lang was het een raadsel hoe deze vreemde cirkelpatronen op de zeebodem ontstonden, maar een paar jaar geleden ontdekten Japanse zeebiologen hoe het zat. En niet lang daarna rukte de BBC met camera's uit om vast te leggen hoe een klein, dapper vissenmannetje een week lang 24 uur per dag bezig was een – in zijn bolle oogjes – perfecte vrouwenmagneet in het zand te bouwen.

 

Het bleek te gaan om een niet eerder beschreven kogelvisje uit een groep soorten die al sinds 1930 de latijnse naam Torquigener draagt. Kogelvissen zijn als groep wel al lang bekend, met name uit de Japanse keuken. Als bijzonder spannend gerecht, want kogelvissen zijn zeer giftig. Een kok die de gifklier niet goed verwijdert, veroordeelt zijn eters tot de dood.


Ik stond overigens nog wel voor een raadsel, want Torquigener betekent volgens Wikipedia zoiets als 'maker van cirkels'. Dat klopt niet, zeggen deskundigen die zich daar net zo over verbaasden. Hoe het wel zit, lees je hier (met bonusvideo). Maar kijk eerst hoe het beestje te werk gaat.