bizar beest: flamingo-tong

Elmar Veerman
bizar beest dieren indrukwekkend
Dit slakje is de schrik van zachte koralen. Hij heeft een saaie witte schelp, maar dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen.

Zachte koralen zijn giftig voor de meeste zeedieren, dus ze worden doorgaans met rust gelaten. Maar er is een dier dat dit juist uitbuit. De flamingotong - vraag me niet waarom hij zo heet, of vraag maar wel, maar dan kan ik alleen maar speculeren dat de ontdekkers dachten dat de tong van een flamingo er zo uitziet, wat niet zo is - is een slakje dat geen last heeft van het gif. Hij spaart het op en wordt zo nog giftiger dan het koraal.

 

Om iedereen te waarschuwen is hij opvallend gevlekt. Of gestreept. Biologen dachten altijd dat de verschillend gekleurde flamingotongen aparte soorten waren, maar Nederlands onderzoek liet een paar jaar geleden zien dat het anders zit. De kleuren zitten trouwens niet op de schelp, maar op zacht weefsel dat de slak eromheenvouwt. Pest je hem, dan verdwijnt alle kleur in de schelp.

 

Leer meer over de flamingotong via onderstaande tip (niet schrikken van de meneer uit 2009 die je direct aankijkt) of neem een kijkje van heel dichtbij in deze video.