Bizar beest: de vaginasalp

Elmar Veerman
Nee, niet sap. Salp. Da's een dier. Ziet eruit als een kwal, maar is meer verwant aan jou.

Voor een diergroep die grotendeels verantwoordelijk is voor het aangename klimaat op aarde, krijgen de salpen wel erg weinig aandacht. Je kent ze waarschijnlijk niet eens. Gaan we meteen iets aan doen. 

 

Salpen zijn doorzichtige, geleiachtige zakken die in zee ronddrijven, al happend met hun grote monden. Ze zitten veel ingewikkelder in elkaar dan kwallen, met een zenuwstelsel dat verdomd veel lijkt op dat van gewervelde dieren, maar dan zonder wervels. Ze komen los voor, en dan krijgen ze zonder seks kinderen: en ketting van honderden babysalpjes. Als die groot zijn geworden, doen ze aan seks, en hun kinderen zijn weer solitaire salpen.

 

Salpen zijn talrijk, eten plankton en zakken als ze dood zijn naar de bodem van de zee. Een deel van de koolstof waaruit ze bestaan, blijft daar. Koolstof die het plankton uit de lucht had gehaald. En zo gaan ze klimaatverandering tegen. Fijn dat er salpen zijn.

 

Maar wacht, je wilde iets over een vagina lezen. Een van de grootste soorten heet de vaginasalp, Thetys vagina. Vernoemd naar het latijnse woord voor 'schede', wat in de tijd van zijn ontdekking nog vooral met zwaarden geassocieerd werd. En die vaginasalpen zie je in onderstaand filmpje. Ze doen mij wel wat denken aan dit kunstwerk.

Elke dag vijf verse tips om te kijken, lezen of luisteren